Winslow Townson-USA TODAY Sports
Winslow Townson-USA TODAY Sports

Kreće veliko NBA finale: Gladni Celticsi žele zaustaviti reanimaciju dinastije Warriorsa

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 02.06.22. | 14:30

Stručnjaci daju prednost Bostonu u velikom finalu koje starta noćas u 03.00

Ne želite nas sresti iduće godine”, poručio je Stephen Curry nakon ispadanja od Memphisa na play-in turniru protekle sezone. Pa čak i tada, kad njegova momčad nije ušla u postsezonu, kada su većinu sezone izgledali blijedo, Curry je bio kandidat za MVP-ja.

Potpisnik ovih redaka nije bio neki pretjerani ljubitelj njegove igre, iako je respekt prema najboljem šuteru u povijesti lige uvijek postojao.

A onda su ozljedom Klaya Thompsona i odlaskom Kevina Duranta, Warriorsi postali loši, a Steph je, začudo, postajao sve bolji. I to u načinu na koji igra košarku, što bi se reklo, na pravi način. Premda se neće svi složiti s tim, Curry u zadnje tri godine igra najbolju košarku svoje karijere. Osim što je obrambeno postao puno angažiraniji, Steph u igru uključuje sve oko sebe. I svi s njim mogu igrati, što je nevjerojatan plus za sastav Stevea Kerra.

(1.75) Golden State (17.0) Boston (2.70)

Dobri, stari Štef je još lani znao što se to kuha u laboratoriju u Oaklandu, znao je da Warriorsi pripremaju novi pobjednički recept, onaj zbog kojega su, evo, po šesti put u zadnjih osam godina utrčali u veliko finale.

A znali su to očito i svi u redovima Golden Statea - da ponovno imaju ono što je potrebno. Nikad bolji Curry, zdravi Thompson, motivirani Draymond Green uz nevjerojatnog Jordana Poolea core su sastava koji lovi novi prsten. Na tom se radilo od početka ove sezone čemu svjedoči još jedan detalj. Naime, sredinom studenog Warriorsi su igrali protiv Brooklyn Netsa, a Kerr je tijekom jednog time-outa jasno otkrio s kakvim mindsetom su on i njegovi izabranici krenuli u ovu sezonu.

„Ne pokušavamo samo pobijediti u ovoj utakmici nego pokušavamo osvojiti cijelu jeb*** stvar. Ako to želimo učiniti onda će biti jednako bitno ono što mislimo kao i ono što igramo. Čuvajte loptu, branite bez faula i tako stalno ispočetka”, pričao je strateg Warriorsa.

Pa je nastavio gledati kako Curry i dalje ruši tricaške rekorde, kako se Thompson uspješno vraća nakon dvije kataklizmične ozljede, pa i kako se Poole, iznikao u dvogodišnjoj hibernaciji franšize, pretvara u jednog od najuzbudljivijih mladih igrača lige. A tu je i Green, glue-guy, kojeg Kerr naziva i „emocionalnim liderom”.

„Ne mogu reći da sam uoči sezone pomislio kako ćemo osvojiti prvenstvo, niti da ćemo igrati u finalu. Ali uvijek sam vjerovao da Steph, Klay i ja uvijek imamo šanse ako smo zdravi”.

Zdravi i motivirani, ali i ponešto stariji od sastava koji će Curryju pokušati otrgnuti četvrti naslov te stati na kraj oživljavanju posrnule dinastije Warriorsa – Boston Celticsi su mladi, krvoločni i gladni trofeja.

Nakon što su shvatili kako ne mogu više napredovati pod Bradom Stevensom ili da jednostavno trebaju neku promjenu na trenerskoj klupi, Celticsi su inače inovativnog trenera premjestili na gornje etaže kluba, a na njegovo mjesto doveli debitanta Imea Udoku.

(1.75) Golden State (17.0) Boston (2.70)

Stratega Celticsa i Stevea Kerra veže nekoliko stvari, obojica su bivši „role playeri”, obojica su vodila svoje momčadi do finala u trenerskom debiju, Kerr 2015. kada su Warriorsi stigli do naslova, a Udoka ove sezone.

Povezani su i preko Gregga Popovicha, Udoka je bio jedan od pomoćnika od 2012. do 2019., a 2014. su Spursi stigli i do naslova. Udoka je također odigrao tri sezone za Spurse, dok je Kerr u San Antoniju prove četiri godine tijekom kojih je osvojio dva naslova. Obojica su surađivala s Popovichem i u američkoj reprezentaciji.

Stoga je utjecaj ponajboljeg trenera u povijesti NBA lige na Udoku i Kerra ogroman. Što se jasno vidi po njihovom trenerskom rukopisu. I jedan i drugi puno pažnje posvećuju obrambenom dijelu igre, Boston i Golden State su bile dvije momčadi s najboljim obranama u NBA ligi tijekom osnovnog dijela sezone.

Ono gdje se dvojac razlikuje jest napadački dio igre. Udoka je pripremio pozicijski napad, onaj u kojemu se ne igra toliko protivniku u leđa i na brzinu. Celticsi često vrte izolacije, a tijekom sezone su bili pri vrhu momčadi s takvim stilom napada, dok su Warriorsi bili pri dnu.

No to dosta ovisi i o profilu igrača. Udoka na svom rosteru ima Jaysona Tatuma i Jaylena Browna čiji je forte igra jedan na jedan i eksplozija prema košu. A na lopti je Marcus Smart, kojemu prva pomisao nije razigrati momčad.

Kerr se pak oslanja na brze kretnje, što igrača, što lopte, u napadu.

Međutim, ako je netko opremljen za lov na Curryja po cijelom parketu onda su to Celticsi. I zato ima većina stručnjaka daje prednost u finalu. Nemaju iskustva, nikada nisu u ovom sastavu igrali važniju utakmicu, pa čak niti najiskusniji Al Horford koji je nakon 15 godina i 141 playoff utakmice konačno uspio. Boston je gladan naslova, pokazali su to i tijekom doigravanja.

„Znamo da igramo protiv sjajne momčadi Warriorsa. Sjajni igrači, sjajna organizacija. Imaju u rekorde iza sebe koji to potvrđuju. Točno znaju što je potrebno za pobjedu. Bili su već ovdje. Oni su veterani. Znamo da je pred nama dug put, ali veselimo se ovom izazovu”, rekao je Smart uoči utakmice.

Boston je, dakle, svjestan s kim ima posla. Ali Boston nema namjeru ustuknuti ni milimetra. Imaju li Curry, Thompson i Green dovoljno snage odgovoriti mladenačkoj energiji? Prvi odgovor dobit ćemo jutros – prva utakmica na rasporedu je u tri ujutro, domaćin je Golden State.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno 18+


Tagovi

NBA finaleBoston CelticsGolden State WarriorsSteve KerrStephen CurryKlay ThompsonDraymond GreenJayson TatumJaylen Brown

Ostale Vijesti