Sime Zelic/PIXSELL
Sime Zelic/PIXSELL

Kreće Premijer liga: Zadar i Split prvi favoriti, Dinamo u pokušaju otimanja primata u Zagrebu ispred posrnule Cibone

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 28.09.23. | 08:00

Najvećim domaćim derbijem počinje 32. po redu košarkaška sezona.

Najvećim domaćim derbijem, onim između Cibone i Zadra, zakotrljat će se nova 32. po redu košarkaška sezona. Dva vječna nemesisa u novu sezonu ulaze pa otprilike isto kao i prošle, a sukus razmišljanja je da niti jedni niti drugi nemaju bogzna što novaca, samo Zadrani ga imaju ipak nešto više pa na Višnjiku nije toliko drama kao pod Tornjem.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Štoviše, Zadar se prije koji dan pohvalio dovođenjem slovenskog beka šutera Petra Vujačića, a koji u klub dolazi nakon što je trener Danijel Jusup izjavio kako je potpisom Luke Božića probijen budžet, što znači da se ruka ipak zavukla malo dublje u blagajnu.

A Zadrani ju barem imaju gdje zavući, za razliku od Cibone koja je ponovno u alarmantnoj situaciji, ovog puta po slovu zakona i u stečaju, s tim da je pitanje u kakvom će sastavu istrčati večeras od 19 sati na parket Draženovog doma.

Jer, pravo nastupa večeras imaju tek petorica košarkaša koji su tu stanovali i lanjske sezone pa će trener Jakša Vulić na parket smjeti izaći s Krešimirom Radovčićem, Ivanom Majcunićem, Aleksandrom Aranitovićem, Ivanom Perasovićem i Domagojem Vukovićem. A da bi na parket mogli izaći Tomislav Mihael Buljan, Alex Stein, Domagoj Proleta, Jakov Mustapić i Matej Bošnjak, trebalo bi se ižmikati oko 400 tisuća eura kako bi se isplatila dugovanja igračima od prošle sezone - Borni Kapusti, Krešimiru Ljubičiću, Lovri Mazalinu, Filipu Bundoviću, Svenu Smajlagiću te treneru Josipu Sesaru, pa bi se nakon toga tek mogli registrirati novi igrači.

Slavko Midzor/PIXSELLSlavko Midzor/PIXSELL

Kako god, Vuliću preostaje da na teren pošalje petoricu seniora, pa da njima pridoda juniore koji će odmah u prvom kolu u vatru. Povrh toga, pitanje je hoćemo li Vulića uopće gledati uz klupu Cibone, budući da se friški trener Vukova, barem tako ide priča, nećka oko posla, a montipajtonovski scenarij u Ciboni bi se u potpunosti zaokružio da momčad u sezonu krene bez trenera. No, Vulić je najavio utakmicu pa valjda do toga neće doći.

„Mislim da Cibona, bez obzira na probleme koji nas trenutno prate, spada u veliki trio hrvatske košarke te očekujem da ćemo se i mi uključiti u borbu za vrh. Napravit ćemo sve da osvojimo barem jedan trofej, kup ili prvenstvo, to je sasvim sigurno. Jako sam zadovoljan kako smo sastavili momčad, prezadovoljan. Mislim da smo napravili dobru atmosferu, momci su predani radu i treningu, željni su napredovanja i to je ono što mene kao trenera ispunjava. Zadovoljan sam s onim što smo napravili u proteklih mjesec i pol dana”, istaknuo je Vulić.

Zadrani su, pak, osjetno stabilniji, iako se tu, jasno, ne radi o nekakvom astronomskom budžetu, ali Jusup je ipak zadržao okosnicu momčadi na okupu, a Zadar je i ovog puta rano krenuo u pripreme pa za svojim pojasom ima već zataknuto šest utakmica. U odnosu na prošlu sezonu iz Zadra su otišli Sani Čampara, Jaun Davis i Leon Šantelj, a iz suprotnog smjera pristigli već spomenuti Vujačić, te Lovro Mazalin i Patrik Jambrović.

„Neovisno o problemima s kojima se susreće, Cibona je uvijek Cibona. Danas smo pogledali video koji nam je otkrio što možemo očekivati od njih i s čime ćemo se susresti na terenu. Napravili su zaista respektabilnu momčad, što su i pokazali dobrim igrama i rezultatima u pripremnom periodu kada su pobjeđivali abaligaše Budućnost i Krku. Što se nas tiče, kao i uvijek, moramo gledati samo sebe, biti fokusirani na ono što se dogovorimo i pokušati to sprovesti na terenu. Moramo biti fokusirani na intenzitet igre koji nas je krasio prošle godine, jer bez njega nećemo moći ni približno pružati partije kakve smo prikazivali prethodne sezone“, istaknuo je Jusup u najavi ogleda protiv Cibone.

Sime Zelic/PIXSELLSime Zelic/PIXSELL

Split je također sklopio respektabilnu momčad. Sve je krenulo potpisom Slavena Rimca na mjesto trenera, a momčad je sasvim izmijenila svoju vizuru. Otišli su Dominik Mavra, Shannon Shorter, Josip Jukić, Tyrell Nelson i Lewis Sullivan, a Rimac je doveo Lovru Gnjidića, Krešu Ljubičića i vratio Tonija Prekovića. Nije se štedjelo ni ovog puta na Amerikancima, pa bi kvalitetu Žutih trebali podignuti DJ Funderburk, Shamel Stevenson i Cameron Shelton. Kakve oni imaju kvalitete tek treba vidjeti, kao i dobiti odgovor na pitanje tko će zamijeniti dvojicu najboljih iz lanjske sezone – Mavru i Shortera.

Rojahn/NORDPHOTORojahn/NORDPHOTO

U planove „velike trojke“ pokušat će se umiješati KK Dinamo koji je krenuo s velikim entuzijazmom u novu sezonu, za početak potpisom hrvatskog izbornika Sesara. Nadali su se na Rudešu da će dovesti i neke kapitalce, poput Borne Kapuste (otišao u Studenstki centar), pa su se ipak morali zadovoljiti lanjskim juniorskim MVP-jem Rokom Lukićem, Filipom Kraljevićem, Ivanom Vrgočem, Mislavom Brzojom i Tvrtkom Majićem. Od lanjske momčadi ostali su Ivan Novačić, Hrvoje Garafolić i Ivan Vučić.

A da mu je ostao roster kakav je imao protekle sezone, sigurno da bi Damir Mulaomerović imao više samopouzdanja oko uplitanja u vrh hrvatskog prvenstva. No na Velesajmu više ne stanuju Kruno Simon, Pavle Marčinković, Jakov Mustapić, Ovan Vrgoč, Emir Šabić, Šorđe Topolović i Saša Ciani. Doduše, možda nas razuvjeri pristigli Amerikanac KeVaugn Allen pa povuče Cedevitu Junior do borbe za trofeje.

Inače, ove sezone je promijenjen format natjecanja, tako će se opet igrati trokružno, a nakon 33 kola će se liga dijeliti na osam momčadi koje idu u doigravanje, dok će pretposljednja, 11. momčad prvenstva ići u borbu za opstanak s drugoplasiranim iz druge lige. Odnosno Prve muške lige, kako glasi službeni naziv.



Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarKK Dinamo ZagrebKK Cedevita JuniorKK Split

Ostale Vijesti