Cary Edmondson-USA TODAY Sports
Cary Edmondson-USA TODAY Sports

Kreće NBA ludilo: Warriorsi prvi favoriti, prijete im zdravi Bucksi i Clippersi, a Sunsi se nadaju sezoni iskupljenja

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 18.10.22. | 08:06

U noći s utorka na srijedu (01.30) sezonu otvaraju Boston i Philadelphia

U NBA svijetu je rijetko kada dosadno. Uzmimo samo za primjer takozvani offseason, vrijeme tijekom kojeg se slažu igračke križaljke i u kojem novinari Adrian Wojnarowski i Shams Charania dosežu pa gotovo planetarnu popularnost zbog svojih informacijama o trejdovima igrača.

Kao i obično, i ovog smo ljeta imali red drame, red čistog ludila, pa i konfuzije, a sada konačno kreće nova NBA sezona.

Svjedočili smo proteklih mjeseci brojnim blockbuster transferima, a i nekolicina superstarova se vraća iz ozljede, pa će NBA pejzaž u kampanji pred nama biti ponešto izmijenjen.

Tako je Utah Jazz poslala Rudyja Goberta u Minnesotu, Donovana Mitchella u Cleveland, a Bojana Bogdanovića u Detroit zbog čega su automatski skliznuli na ljestvici potencijalnih izazivača na titulu prema društvu momčadi koje se nadaju uhvatiti play-in turnir.

Brooklyn Netsi žele ispraviti ispadanje u prvoj rundi prošlogodišnjeg doigravanja i postaviti se kao legitimni contenderi, a bit će poprilično zanimljivo pratiti kako će se u cijeloj priči snaći najpoznatija NBA „diva” Ben Simmons.

Boston je pak ostao bez glavnog trenera Imea Udoke koji je „vannastavnim” aktivnostima zaradio jednogodišnju suspenziju, a sve oči će ponovno biti uprte prema Lakersima.

Momčad iz LA-a je dovela Darvina Hama, inače jednog od najtraženijih trenera u ligi, ali je kičma momčadi ostala ista. A samo za podsjetnik, to je prošle sezone u najmanju ruku djelovalo disfunkcionalno. LeBron James bi pak, ako se ne dogodi nešto neočekivano, trebao ove sezone srušiti Kareema Abdula-Jabbara i zasjesti na prvo mjesto vječite ljestvice igrača s najviše poena.

Sadržaja, dakle, neće nedostajati u sezoni pred nama.

A tko su onda najveći favoriti za naslov? Tko je složio pobjednički koktel u 2022./2023. sezoni? U nastavku teksta donosimo četiri momčadi s najvećim šansama za naslov.

1. Golden State Warriors

Warriorsi su prije protekle sezone proslavili četvrtu titulu u osam godina, uz šest finala u tom razdoblju. Tijekom ljeta su izgubili neke bitne igrače, ali su i dalje zadržali dubinu rostera koja ih stavlja u poziciju frontrunnera.

Gary Payton II i Otto Porter Jr. više ne stanuju u Oaklandu, nego su sreću potražili u Portlandu odnosno Torontu. Posebno je za Warriorse bolan odlazak Paytona koji je zaradio reputaciju u ligi kao jedan od boljih bekovskih defenzivaca. Payton je preuzimao nezavidne zadatke čuvanja Luke Dončića, Devina Bookera i Ja Moranta, i to je radio na jako dobar način. Porter je pak gađao 37 posto za tri poena.

John Hefti-USA TODAY SportsJohn Hefti-USA TODAY Sports

No bez obzira na te odlaske, Warriorsi su i dalje moćni. Klay Thompson bi trebao biti bolji u ovoj sezoni, dok je Steph Curry i dalje motiviran za žetvu srebrnine.

Sada samo preostaje pitanje je li Draymond Green poljuljao kemiju u svlačionici brutalnim nokautiranjem Jordana Poolea. Warriorsi su blago kaznili Greena nakon njegovog ispada, u međuvremenu je Poole potpisao četvergodišnji ugovor vrijedna 140 milijuna dolara, pa na van ispada da se stvar brzo izgladila. No sezona će dati sve odgovore na to pitanje.

2. Milwaukee Bucks

Milwaukee je svoju prošlu sezonu okončao porazom u sedmoj utakmici polufinala Istoka protiv Bostona. Međutim, svi se i dalje pitaju kako bi ta serija završila da su Bucksi na raspolaganju imali Khrisa Middletona kojeg je iz stroja izbacila ozljeda. Mnogi poznavatelji NBA prilika kunu se da bi Bucksi obranili naslov u tom slučaju...

Momčad Mikea Budenholzera u svojim redovima ima Giannisa Antetokounmpa koji je pri svakom izlasku na parket sposoban isporučiti MVP partiju. A možda će ga dodatno motivirati i neuspjeh s grčkom reprezentacijom na rujanskom Eurobasketu.

 Jeff Hanisch-USA TODAY Sports Jeff Hanisch-USA TODAY Sports

Ostane li zdrav tijekom sezone, Middleton će ponovno podsjetiti zbog čega su Bucksi toliko dobri, a njihov slučaj potpomaže i činjenica da je jezgra momčadi ostala netaknuta – čak 16 od 20 ugrača iz protekle sezone se javilo na Budenholzerovu prozivku uoči nove sezone.

Povrh toga, doveden je i Joe Ingles koji je stavio svoj potpisa na jednogodišnji ugovor vrijedan 6,5 milijuna dolara i mogao bit biti ozbiljni pojačanje u drugoj polovici sezone kada se opravi od ozljede koljena.

3. LA Clippers

Prošla sezona bila je zaborav za momčad LA Clippersa. Bez Kawhija Leonarda i Paula Gerogea (vratio se tek na koncu sezone), izabranici Tyea Luea bili su osuđeni na mediokritetski rezultat. Na koncu su ispali iz play-in turnira od Minnesote i New Orleansa.

Stvari izgledaju puno, puno bolje za Clipperse u novoj sezoni. Zdravi Leonard i Geogre garantiraju borbu za naslov, a novu iskru mogao bi donijeti John Wall. Clippersi su odlučili dovesti nekoć najatraktivnijeg razigravača lige s kojim se nadaju zakrpati probleme iz prošle sezone.

Kirby Lee-USA TODAY SportsKirby Lee-USA TODAY Sports

U nedostatku razigravača, Reggie Jacskon je podnio najveći dio tereta i na koncu je ostao bez gasa, a Wall bi svojim ulazima pod koš i izbacivanjem lopte van mogao donijeti novu dimenziju igre. Inače, Wall tijekom svoje karijere ima prosjek od 9,1 asista po utakmici (uz 19,1 poena), a ako je ostalo išta u tim ozljedama načetim nogama, mogao bi biti veliki adut Clippersa u pohodu na titulu.

Sve upućuje na to da će sezona hrvatskog centra Ivice Zupca biti puno duža nego ona prošla...

4. Phoenix Suns

Nakon što su zabilježili najbolji omjer u osnovnom dijelu sezone, Phoenix Sunse su Luka Dončić i Dallas Mavericski poslali na raniji godišnji odmor slomivši ih u sedmoj utakmici polufinala Zapada.

Pa iako su neke rane nezaliječene, radi se o više-manje identičnoj momčadi koja se prošle godine mogla pohvaliti sa 64 pobjede, a dubina rostera je i dalje vrijedna borbe za titulu.

Stephen R. Sylvanie-USA TODAY SportsStephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Devin Booker je jedan od najboljih strijelaca lige, Chris Paul je i dalje na vrhunskom nivou, a Mikal Bridges bi mogao konkurirati za najboljeg defenzivca lige. Opravio se i Dario Šarić, a novi, četverogodišnji ugovor vrijedan 133 milijuna dolara potpisao je Deandre Ayton.

Doduše, on je potpisan tek nakon što je propala kombinacija s Kevinom Durantom (Suni nudili Netsima Aytona i Bridgesa), a centar Sunsa je tijekom trening kampa priznao novinarima kako on i trener Monty Williams nisu uopće razgovarali otkako ga je strateg Sunsa posjeo na klupu za vrijeme sedme utakmice s Dallasom.

Pa tek treba vidjeti kakvo raspoloženje vlada u momčadi iz Arizone. Ako sve štima, Sunsi su ponovno među favoritima za naslov.


Tagovi

NBAGolden State WarriorsMilwaukee BucksLos Angeles ClippersPhoenix Suns

Ostale Vijesti