Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Kreće hrvatsko "svibanjsko ludilo": Cibona prvi favorit u doigravanju, najneizvjesniji par Cedevita - Gorica

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 11.05.22. | 10:45

Zadar i Split su pak veliki favoriti protiv Zaboka odnosno Škrljeva

NBA doigravanje će sada za neko vrijeme ipak pasti u drugi plan, jer večeras kreće playoff u najjačoj košarkaškoj ligi Hrvatske. Osam klubova kreće u borbu za raskošni trofej, od čega tek tri kluba – Cibona, Zadar i Split imaju realnu šansu za popunjavanje svojih trofejnih vitrina.

S pole positiona kreću Vukovi. Kada je umjesto Vlade Jovanovića na klupu utrčao Gašper Okorn, Cibosi su prodisali. Početna serija od 12 pobjeda, pa onda i sjajan posao u finišu Lige za prvaka dali su priliku slovenskom stručnjaku da u doigravanju ima prednost domaćeg parketa. Oporavio se u međuvremenu i Roko Prkačin koji je Zagrepčanima dao novu dimenziju igre zbog čega je Okornov sastav prvi pick za konačni trijumf. U četvrtfinalu i polufinalu se igra na dvije pobjede, po sustavu 1-1-1, dok će se finale igrati na tri dobivene po rasporedu 2-2-1.

U četvrtfinalu će se Vukovima suprotstaviti Furnir Dubrava, momčad koja je samim ulaskom među osam najboljih ispunila svoje ciljeve. I zbog toga zagrebački sastav ne bi trebao imati problema, a osvoji li i prvenstvo, bit će to prva dupla kruna za Cibonu u posljednjih devet godina, s obzirom da se ove sezona već okitila naslovom pobjednika Kupa. Motiva, dakle, ne nedostaje. Večeras od 19 sati u Draženovom domu, Cibona kreće u pohod na trofej.

„Jedva smo svi čekali ovaj dio sezone, oni su u dobroj formi i trebamo ih respektirati. Najveća opasnost je na njihovim vanjskim pozicijama, mi moramo ući ozbiljno u utakmicu i nametnuti svoj ritam. Ako sve to odradimo kako treba mislim da pobjeda ne bi trebala doći u pitanje“, najavio je susret Toni Nakić.

A u potencijalnom polufinalu Cibonu će dočekati Cedevita Junior ili Gorica, inače najneizvjesniji par doigravanja. Cedevita je u prvom dijelu sezone pružala sjajne igre, ali onda su sastav Damira Mulaomerovića pokosile ozljede zbog čega je družina s Velesajma kliznula niz tablicu. Sada su, međutim, zdravi, oporavio se i Filip Bundović, a Cedevita je u zadnje dvije utakmice slomila Zadar i Cibonu. No, Cedevita je ove sezone tri puta morala priznati Gorici da je bila bolja, a osim toga je Gorica u zadnjem okršaju slomila Zadrane. Šanse su podjednake u ovom okršaju.

 „Nakon lošijeg starta Lige za prvaka dignuli smo se u zadnje dvije utakmice, dobili Zadar, dobili Cibonu, tako da u nekom dobrom ritmu dočekujemo Goricu. S njima nemamo pozitivan omjer ove sezone, ali sada se sve to briše, doigravanje je potpuno nova priča. Idemo pokušati obraniti domaći teren, to je prva zadaća pa ćemo onda razmišljati o svemu ostalom“, istaknuo je Cedevitin kapetan Emir Šabić, dok je Mulaomerović dodao:

„Vjerujem da nitko sa strane nije očekivao da ćemo imati ovako dobru sezonu. Bilo je i uspona i padova ali to je sada razlog više da pokažemo što možemo u playoffu. Uoči doigravanja moramo zaboraviti sve što je bilo prije, igramo protiv jedne od najneugodnijih momčadi, Gorice, koja ima i iskustvo i kvalitetu i individualnu kvalitetu, i samim time što su nas dobili tri puta ove sezone imamo motiv više da se revanširamo i pokažemo“.

U drugom dijelu ždrijeba branitelj naslova Zadar u statusu favorita dočekuje Zaboka. Zadrani su se uoči playoffa zahvalili Vladimiru Anzuloviću koji je nakon višemjesečnog izbivanja s terena dogovorio raskid ugovora, a na njegovo mjesto je trajno postavljen dosadašnji v.d. trenera Srđan Helbich. Zadar je u seriji od šest poraza, ali bi se dvokorakom nad Zabokom mogao napuniti potrebnim samopouzdanjem.

„Kada bi sreća nakon svega konačno stala na našu stranu vjerujem da bi i naslov prvaka došao u obzir. Moramo ići korak po korak i nadam se da ćemo to činiti uz što veću podršku naših navijača koji nedostaju tijekom čitave sezone“, rekao je igrač Zadra Duje Brala.

Posljednji par čine Split i Škrljevo. Splićani znaju da su kvalitetniji i njihova pobjeda ne bi smjela doći pod znak pitanja. U posljednje tri utakmice Žuti su slavili nad Zadrom u produžetku, izgubili od Cibone na Gripama i slavili kod Zaboka.

„Kvaliteta je na našoj strani, ali da bi došli do pobjede i prolaska dalje, morat ćemo se dobro pomučiti i biti maksimalno koncentrirani. Škrljevo ima individualnu kvalitetu i dosta iskustva i sigurno će tražiti svoju šansu“, ocijenio je trener Splita Srđan Subotić.


HT Premijer liga, doigravanje

Četvrtfinale:

Cedevita Junior – Gorica, 18.00

Cibona – Furnir, 19.00

Split – Škrljevo, 19.00

Zadar – Zabok, 19.00



*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Premijer liga košarkašaCibonaKK ZadarKK SplitKK Cedevita JuniorKK GoricaKK ŠkrljevoKK Zabok

Ostale Vijesti