Kako je Dražen skupljača lopti Netsa pretvorio u zvijezdu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 26.02.18. | 17:00

Dok je postajao zvijezda u NBA-u Dražen Petrović zbližio se sa skupljačem lopti NJ Netsa Davidom Turetzkyjem.

Sveučilišna utakmica tamošnjeg Seton Halla igrala bi se oko podneva ili najkasnije u jedan, a uvečer su igrali Netsi. Njegov otac, Herb Turetzky bio je, odnosno još uvijek je, čovjek koji se brine za rezultat na semaforu, došao bi ujutro brojati rezultat za sveučilišnu utakmicu i ostajao do uvečer kad bi isto radio na utakmici Netsa.

>>> Brooklyn Nets vs Chicago Bulls, utorak 1:30

David je bio skupljač lopti za Netse i nije propuštao priliku doći ranije, odnosno morao je ostati s ocem pa bi poslije sveučilišne utakmice, kad bi se tribine ispraznile i dvorana utihnula, išuljao na teren i potpuno sam pucao po košu kao profesionalni košarkaši na zagrijavanju prije utakmice.

I potom bi stigao Dražen…

 

„Dražen bi uvijek došao prije svih,“ započeo je David: „Izašao bi na teren kako bi se zagrijao, a tamo bih bio ja znojan od trčanja gore – dolje po terenu, no njega nije smetalo društvo pa je znao pucati sa mnom.“

Turetzky je bio osmi razred 1991. godine kad je Petrović trejdan u Netse, iako su radi njega morali dati izbor prve runde Drafta, nitko zapravo nije znao što može. On je 1986. izabran u trećoj rundi i tri godine kasnije došao je u Portland. Bio je senzacija u Europi, ali u to doba Europljani su preko Bare stizali na kapaljku. Za Blazerse je u prosjeku imao sedam koševa u 95 odigranih utakmica, ali u drugoj sezoni odigrao je tek 18 od 40 uvodnih utakmica i otišao je u New Jersey.

„Kao da se još privikavao na ligu, na način života u SAD-u i na kulturu, naravno i na engleski jezik,“ rekao je David.

Došavši u Netse i počevši standardno igrati, brojke su mu eksplodirale u drugoj polovici sezone i završio ju je s prosjekom od 12,6 koševa po utakmici, no to je bio samo djelić onoga što će doći. No na Turetzkyja je dojam ostavio izvan tih 48 minuta utakmice, njega je impresionirao na zajedničkom zagrijavanju.

„Kad je stigao sjećam se kako su svi bili oduševljeni njegovom radnom etikom, bio je opsjednut vlastitim tijelom i održavanjem forme. Čovjek je bio apsolutna mašina, samo je trenirao i trenirao. Bio je toliko opsjednut i strastveno motiviran da to nije bilo istina.“

„Bio sam samo klinac, ali već tad naučio me je koliko je mukotrpan rad važan, nevjerojatno je koliko je bio predan svom poslu,“ rekao je David.

Kroz iduće dvije godine njegov je rad prepoznala cijela liga i vidjela ga u svjetlu u kakvom su ga u Europi poznavali još dok je bio tinejdžer. U razdoblju od 1991-93. imao je prosjek od 21,4 koševa po utakmici, 13. najbolji u čitavoj ligi, predvodio je NBA u postotku šuta za tricu (44,6 posto), a njegov ukupan postotak šuta (51,2) bio je 25 najbolji u ligi, odnosno deseti među plejmejkerima.

Odveo je Netse do doigravanja u obje te sezone prekinuvši klupsku sušu bez postsezone koja je trajala pola desetljeća, a za nagradu je uvršten u treću najbolju NBA petorku u sezoni 1992-93.

Turetzky je uoči svake utakmice bio skupljač lopti igračima na zagrijavanju, dodavao im je lopte za vrijeme zagrijavanja, a kad bi utakmica počela obično bi čekao ispod gostujućeg koša i skupljao lopte. Gledao je utakmice s jednog od najboljih mjesta u dvorani, a pred njegovim očima igrali su neki od najboljih košarkaša u povijesti, no njegove su oči bile usmjerene samo u jednog čovjeka.

„Sjedio sam uz teren u gledao ga, tog nevjerojatnog radnika, gledati ga kako radi ono što je radio ljudima na parketu bilo je fantastično. Točno su se vidjeli plodovi njegovog dodatnog treninga.“

Kako su mjeseci odmicali njihovo učestalo druženje ih je zbližilo i srednjoškolski klinac mogao se pohvaliti da mu je prijatelj NBA zvijezda u usponu. Petrović je bio legendaran po tome da je znao vlastite brojke napamet u promil, ali uvijek je ispitivao Davida kako je prošla njegova srednjoškolska utakmica, koliko je zabio. Nakon gotovo svake utakmice Davidu bi dao svoje tenisice, naime obojica su imali broj noge 46.

„U jednom trenutku više nisam znao gdje bih s njima,“ nasmijao se Turetzky. „Svaki trening, svaku utakmicu moje srednjoškolske momčadi igrao sam u njegovim tenisicama. Postao mi je idol, svaku utakmicu igrao sam s primišlju kako će me Dražen sutra ujutro pitati kako sam odigrao u njegovim tenisicama. Osjećao sam se kao košarkaška zvijezda u usponu. Prijatelji su me doživljvali kao zvijezdu.“

No jedan par tenisica nije želio uzeti. Dražen mu je nakon te utakmice prišao kao nakon svake druge i pružio mu par u kojima je igrao, ali David mu se zahvalio i podsjetio ga kako je upravo u njima zabio 44 koša Houston Rocketsima, što mu je bio NBA rekord, ali Petrović, koji je u Europi rutinski zabijao preko 30 po susretu, nije mislio da je to nešto osobito i svejedno mu ih poklonio. David ga je zamolio potpis i danas ih drži na posebnom mjestu u stanu.

„Nije mu bilo jasno što će mi njegov potpis na njima i zašto u njima nikad neću igrati,“ objasnio je.

Bilo je to u siječnju 1993. godine, nekoliko mjeseci kasnije Petrović i Netsi zaključili su sezonu porazom od Cleveland Cavaliersa u prvom kolu doigravanja. Tog ljeta bio je slobodan igrač, a kao mnogi navijači Netsa, David se nadao kako će se vratiti i iduće sezone.

No umjesto vijesti da je Dražen potpisao novi ugovor, majka ga je jedno jutro tog lipnja probudila viješću kako je Dražen poginuo u automobilskoj nesreći sa samo 28 godina.

„Nikad nisam pogledao ni jednu fotografiju ni snimku nesreće, ni jedan prilog na vijestima. Odbijao sam prihvatiti da se to dogodilo, da ga više nema.“

Dvije godine kasnije maturirao je i otišao igrati košarku za sveučilište Montana State, no nakon samo godinu dana prebacio se na Keuka College. No teška ozljeda zaključila je njegovu igračku karijeru i prebacio se u trenere dok je još bio na fakultetu. Po završetku faksa nastavio je trenirati košarkaše na sveučilišnoj razini.

Danas je savjetnik i trener na košarkaškoj akademiji u gradiću pored Philadelphije, ali za trenutke koje je u djetinjstvu proveo s Draženom i danas kaže:

„Bili su vrhunac moje košarkaše karijere, Dražen je bio ljudina.“

U čast toj ljudini i jednom od najvećih u igrača u povijesti franšize, Brookyln Netsi će odati počast njegovoj ostavštini na susretu protiv Chicago Bullsa, koji se igra u noći s ponedjeljka na utorak, te će počastiti prvih 10 tisuća navijača koji dođu u dvoranu s figuricom našeg legendarnog košarkaša.

(foto: Twitter (Nets))

 


Tagovi

Dražen PetrovićNew Jersey NetsBrooklyn NetsNBA

Ostale Vijesti