REUTERS/David W Cerny
REUTERS/David W Cerny

Kako igra Finska: Ovise o trici, ali i raspoloženju prve zvijezde Laurija Markkanena

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 10.09.22. | 08:18

Finci su moderna momčad kojoj ipak nedostaje kvalitete

Još je živo sjećanje na poraz od Finske u riječkom Zametu. U trenutku kada nam je prijetila nova blamaža i igranje „kvalifikacija za kvalifikacije”, Hrvatska je nezavidnom serijom promašenih slobodnih bacanja u finišu utakmice ponudila Finskoj pobjedu.

A na dvije minute do kraja utakmice kvalifikacija za SP 2023. Zubac je vezao četiri poena za osam razlike (78:70). Ni to nije bilo dosta. Gnjidić i Bogdanović su promašivali bacanja, a Finska je grickala prednost. U trenucima kada se lomilo, igračima Hrvatske je ruka titrala, dok je protivnik bio stravično hladan. I precizan.

Nakon što je Gnjidić promašio četiri, a Bojan jedno slobodno bacanje, Markkanen je tricom zaokružio seriju Finaca i na četiri sekunde do kraja doveo svoju reprezentaciju do vodstva 81:79. U zadnjem napadu su nam suci čak i odsvirali faul, ali Zubac nije pogodio za produžetak.

I sada bismo mogli pisati o briljantoj partiji Markkanena ili tvrdoglavosti Finaca, ali na koncu smo si sami pucali u nogu u toj utakmici.

Sada imamo priliku pokazati da smo bolji od toga. Finska je do sada na Eurobasketu krenula iznenađujućim porazom od Izraela 89:87 nakon produžetaka, da bi dan kasnije priredili novo iznenađenje i s 30 razlike (89:59) demolirali Poljsku Igora Miličića.

Uslijedio je očekivani poraz od Srba (70:100) pa dvije vezane pobjede, nad Češkom 98:88 i Nizozemskom 88:67. Inače, u toj su utakmici Finci bili nevjerojatno šuterski raspoloženi, postavši prva momčad na Eurobasketu na kojoj je deset igrača stavilo tricu. Znaju u hrvatskom stožeru da je trica jako veliko oružje Finaca. Do sada ih zabijaju 13,4 po utakmici čime zajedno s Bugarima predvode sve momčadi na Euru.

U Finskoj sve kreće s Laurijem Markkanenom koji je nedavno razmijenjen u Utah Jazz Bojana Bogdanovića iz Clevelanda. Radi se o visokom igraču sjajnog šuta i tehnike, a kakve u Americi zovu jednorozi, budući da su rijetkost u košarkaškom svijetu. Inače, Markkanen je s 24,8 poena četvrti strijelac Eurobasketa iza Giannisa, Vezenkova i Dončića.

Finci puno nade polažu i u Sasu Palina i Petterija Koponena, i ukupno je dosta skromnija kvaltetom od Hrvatske. Ali vidjeli smo u Zametu što to znači... Finska je nepromijenjena u odnosu na taj okršaj, a Hrvatska je redizajnirana gotovo u potpunosti. Mula je tada na parket poslao petorku Filipović, Hezonja, Bogdanović, Prkačin i Zubac, a u sastavu nije bilo Simona, Šarića, Matkovića, kao niti Smitha. S njima bi to ipak trebala biti drugačija priča. Nadajmo se da ponovno Finska neće biti ta koja će ugasiti svjetlo Bogdanovićevoj selekciji.

Parovi osmine finala Eurobasketa

Subota, 10. rujna

Turska – Francuska, 12.00

Slovenija – Belgija, 14.45

Njemačka - Crna Gora, 18.00

Španjolska – Litva, 20.45


Nedjelja, 11. rujna

Ukrajina – Poljska, 12.00

Finska – Hrvatska, 14,45

Srbija – Italija, 18.00

Grčka – Češka, 20.45


*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Europsko prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti