Petre Thomas-USA TODAY Sports
Petre Thomas-USA TODAY Sports

INTERVJU - Neven Spahija: "Na vrhu vidim Sunse, Netse ili Buckse, a Jazzu i Bojanu ovo je zadnja šansa"

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 18.04.22. | 10:30

Naš trofejni trener pomno prati NBA zbivanja

Razgovarao: Petar Zobec

Konačno smo dočekali ono vrijeme sezone kada možemo uživati u kompetitivnoj NBA košarci - riječ je, jasno o NBA doigravanju. I već smo u prvim utakmicama vidjeli koliko se intenzitet igre na oba kraja parketa razlikuje u odnosu na osnovni dio sezone. Dojam ne vara – nekada se čini da je doista riječ o dva različita sporta.

A sve to pomno prati i naš trofejni trener Neven Spahija, koji se sprema za finiš sezone s Baskonijom, i koji je dobro upućen u NBA zbivanja. Na početku razgovora Spahiju smo zamolili da nam otkrije tko ga je razočarao, a tko oduševio tijekom osnovnog dijela sezone.

„Moramo biti iskreni i priznati kako smo svi pogriješili uoči sezone. Čitajući sve te najave, a i ono što sam ja mislio je da će prvi contenderi biti Brooklyn i Milwaukee na Istoku te LA Lakersi, Golden State i eventualno Phoenix na Zapadu. Ali to je bilo promašeno jer su ozljede iskreirale puno toga ove sezone. A to je nešto što ne ulazi u realnu procjenu i prognozu. Kada su najbitniji igrači jednog tima povrijeđeni onda ne možete očekivati velike rezultate. I zbog toga je malotko očekivao Miami na prvom mjestu Istoka. Milwaukee je napravio dobar posao kao i Boston. Celticsi su iskočili u drugom dijelu sezone i velike zasluge idu njihovom trener Imeu Udoki. Treba pohvaliti i Chicago“.

Spahiju su posebno oduševili Sunsi.

„Na Zapadu su Sunsi ponovno sjajni, ukupno najbolja momčad lige po omjeru i neću reći da su veliko iznenađenje, ali nisam očekivao a će biti toliko dominantni. Skidam kapu treneru Montyju Williamsu na tome“.

A kada smo kod iznenađenja, vjerojatno najveće ove sezone je Memphis, klub u kojemu je Spahija i radio kao jedna od pomoćnika.

„Da, moj Memphis je veliko iznenađenje, doduše znao sam da će napraviti iskorak, ali ne ovakav. Znam te dečke, a Ja Morant je nevjerojatan košarkaš, nisam još vidio da netko može tako doći u NBA i voditi jedan klub od prvog dana. I treneru Tayloru Jenkinsu svaka čast, sjajno ih je posložio.“

Jedan od razloga zašto je Memphis oduševio je i jer je pobjeđivao u serijama kada je Morant bio van sastava zbog ozljede.

„To je doista teško objasniti, te pobjede bez njega. Znam da se radi o momčadi u kojoj vlada sjajna kemija unutar tima i na jednu dobro postavljenu momčad je stigao Desmond Bane koji igra sjajnu košarku. Nisu uopće izgubili u trejdovima, a i na klupi imaju Andersona i Meltona koji odrađuju sjajan posao“.

Jedan od klubova kojima su ozljede superstarova poremetile sezonu su i LA Clippersi. Kawhi Leonard nije zaigrao, dok se Paul George vratio tek na koncu sezone. No, unatoč tomu u Clippersima je svoju ponajbolju NBA sezonu ponudio Ivica Tubac.

„Zubac se stabilizirao u ovoj sezoni, i on je postao nezamjenjiv dio momčadi Clippersa. Slažem se da je ovo njegova najstabilnija sezona u NBA-u do sada“.

Jedini koji će braniti čast Hrvatske u doigravanju je Bojan Bogdanović, a čiji Jazzeri, po mišljenju Spahije, ulaze u svoj vjerojatno poslejdnji pokušaj za osvajanje titule u ovom sastavu.

„Utah je tim koji je u zadnje dvije, tri sezone contender za sam vrh, ali kada ne uspijete u nekoliko sezona zaredom onda u upravi počnu razmišljati je li to pravi smjer, tako da mislim da će momčad Jazza na remont na ljeto ako se ne dogodi nešto spektakularno u doigravanju. Bojan je jedan od najstabilnijih igrača na svojoj poziciji u NBA ligi i to već godinama. Ponovno je odigrao sjajnu sezonu“.

Bojan ulazi u zadnju godinu ugovora, je li i on na listi za trejd, bez obzira na kvalitetne izvedbe?

„Kada se ide u rekonstrukcija momčadi onda su svi tradable, svi su na listi u slučaju rebuildinga pa i najveća zvijezda sastava Donovan Mitchell. Dakle, i titularni igrači mogu biti trejdani. Vlasnička struktura će na ljeto odlučiti mogu li s ovim rosterom do naslova ili se ide u rebuilding“.

Kakve su onda šanse Jazza protiv Dallasa. U prvoj utakmici su slavili, ali u njoj nije igrao Luka Dončić...

„Ako će Jazz biti kompletan onda ne vidim problem za njih. Jasno, vidim problem u Luki Dončiću, ali bez njega je to druga momčad i dajem ipak prednost Utahu u toj seriji.“

Phoenix briljira ove sezone i prava je šteta što je Darija Šarića ozljeda izbacila s parketa na cijelu sezonu. No, prije koji dan je izjavio kako bi možda mogao i zaigrati u doigravanju ako se ozljede visoki igrači. Što vi mislite o tome?

„Ne vjerujem da je to moguće. Kada NBA klub odluči da nećete igrati u toj sezoni, onda se to teško mijenja. Ali sigurno da je svima žao što ne gledamo Darija u jako kvalitetnim Sunsima“.

Okrenemo li se na Istok, naći ćemo Miami na prvoj poziciji. Je li to pomalo iznenađujuće?

„Iznenađenje je to, svakako. Erik Spoelstra je tamo već dugi niz godina, Miami ima svoju filozofiju, guraju dobro. Ali pored Brooklyna i Milwaukeeja uzeti jedinicu, to je velika stvar“.

Vjerojatno najzanimljiviji okršaj prve runde je onaj između Bostona i Brooklyna, a potvrdu za to smo dobili i u prvoj utakmici. No, kome dajete veće šanse?

„Mislim da Netsima ide prednost. Kada su kompletni to je neka druga priča. Pogotovo s Irvingom koji je neviđeni talent.“

Favoriti za finala konferencija?

„Uz Netse, Milwaukee koji je imao dosta ozljeda tijekom sezone, i oni će biti pravi kada krenu playoff serije, jasno pod uvjetom da ostanu zdravi. A na Zapadu moram priznati da su me Sunsi razuvjerili i njima dajem najveće šanse da osvoje konferenciju. Ali, ponavljam, ako im zdravstveni karton bude povoljan. U NBA-u su zdravi superstarovi garancija uspjeha“.



Tagovi

NBANeven SpahijaBojan BogdanovićIvica ZubacDario ŠarićUtah JazzPhoenix SunsMilwaukee BucksBrooklyn Netsizdvajamo

Ostale Vijesti