EXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPA
EXPA/ laPresse/ Claudio Grassi/EXPA

Hrvatska slavila nad Ukrajinom i osigurala si željeno treće mjesto skupine

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 08.09.22. | 15:30

Bogdanović je ponovno zabio 27 poena, ovog puta u pobjedi

Moramo priznati da smo bili poprilično skeptični da će Hrvatska uspjeti odigrati takvu utakmicu u kojoj bi s Ukrajina pobijedila s manje od osam razlike pa da se onda probije u relativno lakši ždrijeb u nokaut fazi. Ali Hrvatska je uspjela, slavila je s 90:85 i potpisala željeni ishod.

Dvije trice za otvaranje utakmice, šest poena vezali su naši bekovi Simon i Smith. Lukašov i Herun su zabili za Ukrajinu, a Bližnjuk je tricom izjednačio na 7:7 nakon tri minute igre.

Herun je nakon četiri i pol minute igre donio i vodstvo Ukrajini 9:7, da bi odmah u idućem napadu Zubac položio za izjednačenje.

Mihaljuk (trica) i Herun (zakucavanje) su spojili pet poena za 14:11 i prvi time out izbornika Mulaomerovića nakon gotovo šest minuta igre.

Nakon promašene Šarićeve trice, Herun je novim poenima donio Ukrajini tada najvećih 16:11.

Krajem prve četvrtine Zubac je pao na parket pa uz vidno šepanje zatražio zamjenu.

Boganović je koš-faulom donio izjednačenje i konačni rezultat prve četvrtine 21:21.

Drugu četvrtinu smo otvorili dobrom Matkovićevom obrambenim reakcijom, kontrom Mavre i tricom Hezonje na kraju.

Nastavile su se dobre minute Mavre, kombinacija s Bojanom otvorila mu je put prema košu što je hrvatski bek iskoristio i ubacio za 26:21.

Pokretljiva obrana otvorila je Matkoviću poene nakon atraktivne asistencije Hezonje.

Mavra i Matković su dogovorili alley-oop za 32:24 nakon četiri minute igre u drugoj.

Onda je Šarić stavio iz kornera dalekometni pokušaj, a ispratio ga je i Hezonja za najvećih 41:29 u šestoj minuti druge četvrtine.

Mavra je zatim pogodio floater za 43:31, Bližnjuk odgovorio tricom. Sjajne minute Mavre u drugoj četvrtini. Razigravač je bio naš najefikasniji igrač na poluvremenu, stavio je 11 poena uz dva asista za osam i pol minuta igre. Nije, međutim, ugodno vodstvo potrajalo. Ukrajinci su serijom 11:2 koju je okončao Lukašev tricom preko Bojana, Ukrajinci su stigli na 45:42 i s tim se rezultatom otišlo na veliki odmor.

U drugom dijelu svjedočili smo promašajima Zupca, Bojana i Smitha koji su zgodno poslužili Ukrajini da stigne u vodstvo (48:47).

Trica Bojana te ukradena lopta Smitha nakon kojeg je i položio iz kontre, doveli su Muline pulene na šest poena plusa (56:50).

Iako smo generalno igrali dobru obranu, Heron je nastavio zatrpavati naš koš. Do 25. minute je već stajalo 20 poena pored njegovog imena.

Nova dobra obrambena reakcija rezultirala je brzim kontranapadom, a Smith je fino pročitao situaciju na parketu i pronašao usamljenog Bojana na suprotnom krilu za tri poena i rezultat 61:53.

Ali kako to u pravilu biva s Hrvatskom na ovom Eurobasketu, nakon dobre igre i serije poena ekspresno uslijedi period blijede igre i pogrešaka u kojima se protivnik vrati u igru.

Pa nam je tako Mihaljuk nakon faula Mavre sasuo četiri poena u koš za 61:60 u osmoj minuti treće dionice.

U polupraznom Mediolanum Forumu se uoči posljednje dionice spremala nova drama u režiji hrvatskih košarkaša. Naime, semafor je nakon 30 minuta pokazivao 67:67.

A u posljednju dionicu su Ukrajinci ušli bolje. Preko Sanona i Pustovja, stigli su na prednost 73:69.

No Bojan je koš faulom kojim je stigao do svog 20. poena vratio minus na samo pola koša (72:73).

Imali smo onda period igre u kojem su Sanon i Simon razmijenili po dvije trice, Pustovji je promašio zicer što je Babo kaznio tricom za vodstvo 81:79.

A onda je i Ramljak pogodio tricu, što je endemska pojava na parketu i koja je nagovijestila da bi se stvari mogle razviti u željenom smjeru. U idućem napadu smo se obranili i onda je Zubac zabio za 86:79.

Zatim je, jasno, uslijedio dobro poznati scenarij, dvije izgubljene i nesportska pogreška Bojana, doduše mekano odsuđena, vratili su Ukrajince na samo minus tri (86:83).

I kada se lomila utakmica u ulogu heroja je uskočio Bogdanović. Zabio je koš za 90:83 na 27 sekundi do kraja i riješio pitanje pobjednika.

On je i bio najefikasniji s 27 poena. Slijedi osmina finala u Berlinu...

Skupina C, rezultati

Hrvatska – Ukrajina 90:85

Estonija – Grčka, 17.00

Velika Britanija – Italija, 21.00



Tagovi

EurobasketEuroBasket 2022Europsko prvenstvo u košarci

Ostale Vijesti