Hrvatska se prisjeća i tuguje: Prije 23 godine napustio nas je Dražen

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 07.06.16. | 11:30

Počivao u miru, Kapetane!

Datum 7. lipnja jedan je od najtužnijih za hrvatsku košarku i sport općenito. Prije točno 23 godine nakon tragične nesreće na njemačkoj autocesti napustio nas je Dražen Petrović, jedan od najboljih hrvatskih sportaša ikada.

Tog nesretnog 7. lipnja 1993. godine Dražen se vraćao iz Poljske s još dvije žene – djevojkom Klarom Szalanty, bivšom košarkašicom i modelom koja je i upravljala automobilom, te Hilal Edebal, talentiranom 23-godišnjom košarkašicom. Oko 17.30 sati toga dana njihov tamnocrveni golf se punom brzinom zabio u šleper-cisternu. Dražen, koji je sjedio na suvozačkom mjestu, na mjestu je poginuo.

Nikada nećemo saznati zašto je moralo biti tako, odnosno zašto Dražen nije sjeo s ostalim reprezentativnim suigračima na avion, ali svake godine sa suzom u oku i toplinom oko srca, jednakom kakvom je zračio i on sam, prisjećamo se našeg „košarkaškog Mozarta“.

Dražen Petrović je karijeru započeo s 15 godina u Šibenci iz koje je 1984. prešao u Cibonu. U dresu Vukova je osvojio dva naslova europskog prvaka, Kup pobjednika kupova, jedan naslov jugoslavenskog prvaka, te tri Kupa bivše države.

Uslijedio je transfer u Real Madrid 1988., s kojim je potom uzeo španjolski Kup i europski Kup pobjednika kupova. Logičan je bio odlazak u NBA godinu kasnije, u redove Portland Trailblazersa s kojima je izborio finale NBA lige, a zatim 1991. u New Jersey, gdje je u sezoni 1992/93 izabran u treću najbolju momčad lige.

Kuda bi dogurao Dražen, nažalost, nikada nećemo znati, ali znamo da će za mnoge ostati vječan. I da je „svoju dobrotu ostavio svima, nekoj novoj dici igru s Baldekina“… Počivao u miru, Kapetane!

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Dražen Petrovićdomaća košarkakošarka

Ostale Vijesti