KK Dinamo/Futsal Dinamo/Pixsell
KK Dinamo/Futsal Dinamo/Pixsell

Gužva u Draženovom domu na Draženov rođendan: Danas igraju četiri zagrebačka košarkaška kluba, nakon kojih dvoranu preuzima Futsal Dinamo

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 22.10.23. | 13:00

Pred nama je bogati dan hrvatske košarke. Već u podne u KC Dražen Petrović Cibona igra s Boscom (odnosno svojom 'filijalom' i klubom s kojim bi se, priča se, mogao fuzirati ne bi li se još jednom pravnom vratolomijom spasio slavni zagrebački košarkaški klub), a u 16 sati na rasporedu je derbi između domaćeg KK Dinama i gostujuće Cedevite Junior. Odmah nakon utakmice, na parket Draženovog doma ulaze djelatnici Futsal Dinama, kako bi pripremili kultnu zagrebačku dvoranu za susrete Lige prvaka koji se igraju 24., 25. i 27. listopada u Zagrebu...

Posljednjih tjedana zagrebačke športske krugove uzburkala je priča o Ciboni. Ali, ne toliko o slavnom zagrebačkom klubu, koji već gotovo dva desetljeća ne može dokučiti kako nastaviti tu svoju slavnu povijest, i nitko nije iznenađen jer Cibonu opet 'netko' mora spašavati, već o KC Dražen Petrović, sportskoj dvorani koja se u zagrebačkom kolokvijalnom govoru, ali i puno šire, uvriježila kao 'Cibona".

Zbog potrebe futsalske i rukometne Lige prvaka Draženov dom promijenio je dimenzije. Maknuti su teleskopi kako bi se taj košarkaški centar mogao nesmetano koristiti za potrebe ostalih športova i u skladu s napucima njihovih krovnih organizacija. Kultna zagrebačka dvorana zbog spomenutih zahvata više nije 'lijepa' kao prije. Teleskopi su joj davali dodatnu draž i štimung, jer su (u posljednje vrijeme malobrojni) gledatelji sjedili odmah uz parket. U jednu ruku je i razumljiva 'ljutnja' ljubitelja zagrebačke košarke, no, nejasno je kako je ljudima koji i dalje nisu odustali od Cibone, u ovom trenutku najveći problem taj što se ta dvorana zove Košarkaški centar, a eto, tamo neki futsal i rukomet hoće igrati svoje utakmice?

Nejasno je jer slavni zagrebački sportski klub u ovim trenucima, kao i u posljednjim godinama, ima puno većih problema od toga igraju li se njihove domaće utakmice u praznom Draženovom domu s razvučenim ili uvučenim teleskopima. Posebno jer je, prema našim informacija, trenutni izgled dvorane samo privremen te će Ustanova za upravljanje športskim objektima pri Gradu Zagrebu u 2024. postaviti nove, modernije teleskope koji će biti prilagođeni za izvlačenje i razvlačenje ovisno o događaju, odnosno sportu koji se u datom trenutku igra.

Prouči cjelokupnu ponudu za košarku na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Upravo je bivša uprava Cibone taj 'košarkaški dom' prepustila Gradu Zagrebu u čijem je vlasništvu i koja se koristi sukladno Programu javnih potreba. S obzirom na to da je sportska infrastruktura u Gradu Zagrebu na najnižoj razini od svih glavnih gradova država Europske unije, i osim Arene i Dvojke Doma sportova, ne postoji adekvatna dvorana za igranje najviše razine europskih natjecanja, jedino logično rješenje bilo je preoblikovanje Draženovog doma u multifunkcionalnu dvoranu. Barem dok se ne osposobi Ledena dvorana Doma sportova...

Aco Petrović vodi svoje bitke na krivi način

Utakmica Cibona - Bosco ostat će u sjeni zagrebačkog derbija koji se u 16 sati igra na istom poprištu. KK Dinamo i Cedevita Junior su dva kluba koja se, za razliku od Cibone, nalaze u uzlaznoj putanji. Jedna momčad je vrlo iskusna (KK Dinamo), a druga prilično mlada (KK Cedevita Junior). Jednu vodi sadašnji izbornik Hrvatske (Josip Sesar), drugu bivši (Damir Mulaomerović). Prošle sezone zamalo su se potukli u finalu Kupa (dok je Sesar bio trener Cibone), a danas piju kavu zajedno prije gradskog derbija i održali su zajedničku konferenciju za medije. Obje momčadi su dobro ušle u sezonu, KK Dinamo za sada ima omjer 3-1, a Cedevita Junior 2-1. Današnji eventualni poraz neće im značiti previše za ambicije u nastavku sezone, ali će im pobjeda značiti izrazito puno za samopouzdanje. Riječ je o dvoboju dva kluba koji ne preskaču stepenice, sustavno rade na razvoju kluba te stoga polučuju veći interes javnosti od ranijeg 'derbija' između Cibone i Bosca, dva kluba koja međusobno surađuju i koji će teško privući više od 200 gledatelja na utakmicu.

U tjednu utakmice KK Dinamo na Twitter profilu utakmicu su najavili s rečenicom: "Prije nego ćemo s velikim zadovoljstvom prepustiti parket i tribine Draženovog doma svojem bratskom klubu Futsal Dinamu, kojeg čekaju utakmice Lige prvaka, grad Zagreb očekuje pravi košarkaški gradski derbi".

Taj upis posebno je zasmetao hrvatskog košarkaško velikana Aleksandra Petrovića, brata Dražena Petrovića, koji je napisao: "Evo kako izgleda preuzimanje Košarkaškog centra Dražen Petrović od novih stanara". Taj tweet samo je nastavak na prethodne mu upise u kojima je ironično komentirao činjenicu da će Futsal Dinamo od 23. do 28. listopada zauzeti dvoranu 'njegovog brata' (a zapravo gradsku dvoranu) i u njoj pred tri do četiri tisuće gledatelja igrati utakmice Lige prvaka.

Aco Petrović je posebno ljut na tu priču s dvoranom Dražen Petrović koja je, kako tvrdi, postala 'bazen' i primijenjena je za potrebe 'nekog futsala' čime indirektno omalovažava hrvatskog prvaka u jednom, u posljednje vrijeme, prilično popularnom i konkurentnom sportu, ujedno i klub kojeg građani Zagreba vole i podržavaju i koji se svake godine, počevši od 2014., sjeti rođendana i smrtnog dana njegovog brata, a Bad Blue Boysi se na utakmicama 'svih' Dinama uvijek sjete hrvatskog košarkaškog velikana.

Petrovićeva ljutnja zbog stanja u kojem se nalazi njegova Cibona i KC Dražen Petrović je razumljiva, ali ona bi trebala biti usmjerena prema Gradu Zagrebu i građanima Zagreba koji su dozvolili sustavno uništavanje gradskog simbola od strane politike i bivših uprava kluba, usko povezanih s lokalnom politikom. Za situaciju u kojoj se Cibona nalazi sigurno nisu krivi Futsal niti KK Dinamo, već prethodna vlast, ali i aktualna koja nema pojma što napraviti sa zagrebačkim sportskim velikanom. Javnim omalovažavanjem Futsal Dinama i KK Dinama, Petrović, prvo, radi dodatnu promociju tim klubovima, a, drugo, na sebe (i Cibonu) veže negativne reakcije navijača tih dvaju klubova, što, posebno Ciboni, u ovom trenutku nije potrebno.

KC Dražen Petrović je zbog svoje tradicije, statusa i ljepote postao jedno od najznačajnijih sportskih borilišta u Hrvatskoj i zato je šteta da takva kultna dvorana zjapi prazna, s razvučenim ili uvučenim teleskopima. Nažalost KK Cibone, u posljednjih 10 godina samo je Futsal Dinamo od sportskih klubova do vrha napunio Draženovu dvoranu i to u pet navrata. Nažalost Cibone, KK Dinamo u ovom trenutku privlači više gledatelja na domaće utakmice od dvostrukog prvaka Europe.

Nije li bolje, i ne bi li Dražen to volio, da se u njegovoj dvorani skupljaju ljudi, Zagrepčani, dinamovci, Cibonaši i dakako navijači hrvatskih reprezentacija? Draženov dom je sportski dom. U kojem će uvijek prioritet imati košarka, ali koji bi trebao biti otvoren i za druge sportove, navijače, građane, klubove...

A ako se dvorana treba preimenovati u Dom Dražena Petrovića, i maknuti taj prefiks KC, zašto ne? Na kraju, Dražena se uvijek stavljano u kontekst najvećih hrvatskih sportaša, ne samo košarkaša. Nekako smo sigurni da se taj velikan hrvatskog sporta, koji bi danas proslavio 59. rođendan, tome ne bi protivio.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


 


Tagovi

CibonaKK Dinamo ZagrebKK Cedevita JuniorFutsalfutsalFutsal DinamoMNK Futsal Dinamo

Ostale Vijesti