Gužva na Istoku: Tko će biti pobjednik konferencije?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 28.03.17. | 14:20

Nakon sinoćnje katastrofe Cavsa, Celticsi su zasjeli na prvo mjesto…

Na vrhu Istočne konferencije već je duže vrijeme dosta tijesno, a sinoć je cijela situacija postala još zanimljivija, barem nominalno. Naime, Cavsi, koji devet utakmica prije kraja regularne sezone prolaze kroz, prema svemu sudeći, ozbiljnu krizu, jučer su morali na noge Spursima u T&T centru. I, s obzirom na aktualni kontekst, ishod je bio donekle očekivan. Da, samo donekle, jer je ipak bilo nešto teže predvidjeti kako će Cavsi u većem dijelu sinoćnje utakmice djelovati poput lutrijske momčadi i kako će utakmica biti riješena već u prvom poluvremenu koje je završilo rezultatom 64:40. Doista, stvari, prije svega u obrani, trenutno ne izgledaju dobro za Cavse. Za sada, kao potencijalno rješenje nakon recentnih poraza nude tek blesavu metaforu o „prekidaču“ kojeg bi  prvoj utakmici prve runde trebali pritisnuti i istog trena početi igrati šampionsku košarku. Problem je jedino u tome što će taj prekidač vjerojatno pregorjeti u priželjkivanoj i izvjesnoj reprizi velikog finala protiv Warriorsa. A sinoć su zakazali i u napadu – ubacili su 74 poena, najmanje u sezoni, tricu su gađali 15.4 posto.

Celticsi su još u nedjelju pobijedili Miami 112:108 pa su sinoć otišli na spavanje kao prva momčad Istoka, s pola utakmice ispred aktualnih prvaka – Celticsi sada imaju omjer 48-26, Cavsi 47-26. Prvi puta od 17. studenog Cavsi se tako ne nalaze na vrhu konferencije. „To je u redu. Od mjesta na ljestvici važnije je da igramo dobru košarku. Ako to bude rezultiralo s prvim, drugim ili trećim mjestom, nije bitno, moramo početi igrati bolju košarku. Sve se svodi na to. Nisam zabrinut ni oko čega“,  kazao je LeBron James nakon što su Spursi s njegovom momčadi pomeli parket. 

Dobru košarku, međutim, igraju Celticsi. Početkom tekuće godine Celticsi su za prvoplasiranim Cavsima zaostajali šest utakmica. U ožujku imaju skor 14-4, sve četiri utakmice izgubili su u gostima. U međuvremenu, u pogon se vratio i Al Horford kojemu brojke u zadnjih mjesec dana izgledaju ovako – 14.8 poena, 7.9 skokova, 6 asistencija, šut iz igre 58.4 posto. Ukratko, Celticsi će najvjerojatnije osvojiti Istok, iako ne baš u potpunosti svojom zaslugom. Preciznije rečeno, Cavsi će im pokloniti najbolju poziciju s koje se u doigravanje može ući, odnosno prednost domaćeg terena u svakoj od serija koje Celticsi ove godine budu igrali protiv momčadi iz svoje konferencije.  Doista, Cavsima je plasman posve nebitan – na rosteru imaju dovoljno talenta da ugodno doputuju do velikog finala, iako nije isključeno da na tom putu nalete na nekoliko (manjih) rupa na cesti, možda čak i u prve dvije runde.

Celticsi do kraja sezone imaju lakši raspored. Sutra kod kuće igraju protiv Bucksa, a dva dana kasnije u TD Garden stiže Magic. Nakon toga putuju na Manhattan i iste večeri vraćaju se u Boston, gdje će 5. travnja igrati upravo protiv Cavsa, U posljednje četiri utakmice, osim eventualno gostovanja kod Hawksa dan nakon Cavsa, doći će do pobjede u svakoj, ako im to bude bilo potrebno.

Što se tiče Cavsa, sada imaju dva dana odmora pa prvi back-to-back aranžman (Bullsi u gostima, 76-ersi doma). Drugog travnja igraju protiv Pacersa u Clevelandu, nakon čega ponovno igraju dvije večeri zaredom (Orlando doma, Boston). Sedmog travnja dolaze im Hawksi, dva dana kasnije oni odlaze Hawksima, nakon čega će iste večeri produžiti prema Floridi gdje ih sutradan čeka Heat. Regularnu sezonu zatvaraju kod kuće protiv Raptorsa. Međutim, raspored je nebitan –James je trenutno drugi igrač lige kada je riječ o broju minuta provedenih na parketu (u prosjeku 37.5 minuta po utakmici), Kyrie Irving četrnaesti (u prosjeku 34.9 minuta po utakmici). Prvi je dosad odigrao 67 utakmica, a drugi samo dvije manje. Ovakva kilometraža dva ključna igrača, u kombinaciji s aktualnim problemima u obrani, natjerat će Cavse da u iduća dva tjedna razmišljaju o svemu osim o tome s koje će se pozicije u doigravanje. Štoviše, nije isključeno niti da padnu i niže – u najgorem slučaju mogu završiti četvrti jer petoplasiranim Hawksima bježe za deset pobjede. Ako do 12. travanja i ne poprave stvari koje trebaju popraviti, u doigravanje će pokušati ući sa što je više moguće svježine u nogama.

Teoretski, do prvog mjesta mogu još i Wizardsi i Raptorsi. Drugi bi trebali nadoknaditi zaostatak od tri pobjede, prvi dvije i pol'. Raptorsi nemaju Kylea Lowryja, ali imaju šest pobjeda u nizu i solidan raspored, ali opciju u kojoj bi oni mogli u doigravanje s prvog mjesta moguće je samo reda radi još neko vrijeme ostaviti otvorenom. Slična je situacija i s Wizardsima.

Tako da je najrealnije očekivati kako će Celticsi uzeti Istok, prvi puta nakon 2008. godine. Pickovi su netaknuti, u završetku prijelaznog roka nisu se mogli ponašati racionalnije – drugim riječima, nisu učinili ništa – i još imaju 25 posto šanse da na ljeto biraju prvi. Nije loše, i ako ove godine dođu do konferencijskog finala moći će reći kako su, s obzirom na okolnosti, zapravo odradili idealnu sezonu.  

Piše: Matko Brusač

(Foto: Action Images)                                   

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

LeBron JamesAl Horford

Ostale Vijesti