Reuters
Reuters

Finala konferencija: Lakersi razmišljaju samo o Jokiću, Butler u misiji osvećivanja Celticsima

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 16.05.23. | 11:30

Prvi na parket izlaze Lakersi i Nuggetsi i to ove noći od 2.30

Kritičari, ili bolje rečeno hejteri, i dalje ne priznaju Lakersima naslov iz 2020. godine, posprdno ga nazivajući Miki Maus naslovom. Titula je to koju je momčad iz LA- osvojila u „balonu“ u Orlandu uslijed pandemije koronavirusa, što dio javnosti očito ne smatra valjanim.

Prouči cjelokupnu ponudu za NBA na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Slična stvar je i sa svim finalistima te godine, za koje će reći kako su se pukom srećom našli tamo.

Tri godine kasnije, međutim, imamo reprizu finala konferencija: Lakersi i Denver na Zapadu, a Miami i Boston na Istoku. Malotko je predvidio ovakav rasplet konferencija na početku sezone…

Denver Nuggets – LA Lakers, srijeda, 2.30

Ako su već zaslužili brojne kritike na računa očajnih igara od osvajanja naslova 2020., sada je jedino pošteno na jednak način uzvratiti komplimentima i nakloniti im se – Lakersi su opet u modi.

Dvije stvari su ključne za ovaj uspjeh žuto-ljubičastih: trejdovi obavljeni u veljači i povoljan zdravstveni karton.

Iako je i slijepcima bilo jasno da novi pokušaj s Russellom Westbrookom neće biti uspješan, front office slavne franšize na čelu s GM-om Robom Pelinkom, odlučio je kako će ipak dati još jednu priliku momčadi da popravi dojam. Inspiriran trenerskom filozofijom Phila Jacksona, da karakterna momčad mora sama pronaći izlaz iz teške situacije, Pelinka je dao momčad u ruke Darvinu Hamu koji je zamijenio Franka Vogela. Novi pokušaj bio je, naime, jednako neuspješan, pa je nakon javnog apela LeBrona Jamesa da mu treba dodatne vatrene moći, Pelinka odlučio razdrmati momčad. Nesretni Wetbrook je trejdan, u klub su pristigli D' Angelo Russell, Malik Beasley i Jarred Vanderbilt, malo ranije je stigao i Rui Hachimura i Lakersi su odjednom – prodisali.

Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY SportsJayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports

„Od početka sam osjećao da s mogućnosti osnaživanja našeg rostera, s više balansa oko Anthonyja Davisa i mene, da ove sezone možemo otići daleko“, istaknuo je LeBron koji u svojoj 20. NBA sezoni i s 38 godina na leđima i dalje ne posustaje.

Ali bio je u pravu kada je rekao da mu samo treba malo više pomoći, ranije navedeni igrači su dali svoj doprinos, pojavio se i španer Austin Reaves i Lakersi su bukirali novo finale Konferencije.

A tamo neće imati nimalo lagan zadatak. Momčad Denvera je posljednjih godina uvijek tu negdje, blizu, ali nikako da do kraja ispuni svoj puni potencijal. Sada je razlika u tome da su konačno zdravi, imaju širinu i imaju košarkaškog majstora Nikolu Jokića. O tome kako ga planira zaustaviti, trener Ham je izjavio:

„Uhvatiti ga kad izađe iz kuće i oteti ga“, našalio se Ham. Ili možda ni nije.

Jer, kako zaustaviti igrača koji u 11 utakmica ovogodišnjeg play-offa, zabija 30.7 poena, uz 12.8 skokova i 9.7 asistencija, šutirajući pritom 55 posto šuta iz igre i 48 posto za tri poena. Od tih 11 utakmica pet je završio s triple-doubleom, a jednom je Phoenixu zabio čak 53 poena.

„Svi znamo koliko je velik. Morat ćemo ga braniti na različite načine, imamo dva čovjeka koja će vidjeti puno akcije protiv njega i moramo učiniti sve da ga držimo izvan balansa. Sretan sam što imamo raznovrstan roster i ići ćemo utakmicu po utakmicu. Imamo solidan plan, vidjet ćemo što će nam donijeti u prvoj utakmici pa krenuti odande“, dodao je Ham pred kojim je puno posla za pločom za crtanje. Enigmu zvanu Jokić ove sezone još nitko nije uspio dokučiti. Vidjet ćemo kako će se Davis nositi s njim u obrani…

Boston Celtics – Miami Heat, četvrtak, 2.30

Ako su se nekom davali minimalni izgledu za prolazak u finale konferencije onda je to bila momčad Miamija. Ali u South Beachu stanuje ponajveća njuška NBA lige – Jimmy Butler od čijih igara Miami živi i umire.

Ništa drugačije neće biti niti u ovoj seriji s Bostonom, Butler je prvi igrač Heata i to u obra pravca, a koliko god Erik Spoelstra bio dobar trener, na koncu će ipak sve ovisiti o raspoloženju 33-godišnjaka koji je, uzgred rečeno, održao obećanje dano prošle godine.

„Sljedeće godine ćemo imati dovoljno igrača za pobjedu. Vratit ćemo se ovdje, u istu situaciju i obavit ćemo posao“, poručio je Butler nakon poraza od Bostona u finalu Istoka. Reći tako nešto i naposljetku to i ispuniti, ne može puno igrača. Tako nešto bi, primjerice, rekao i napravio Michael Jordan, a u Butleru sigurno ima nešto jordanovskog.

Uostalom, dovoljno je prisjetiti se što je Butler napravio favoriziranim Milwaukee Bucksima u prvoj rudni doigravanja. U pet utakmica bio ej na prosjeku od 37,6 poena, uz šut iz igre od 59,7 posto, dok je trice šutirao 44,4 posto. Zabilježio je i monstruoznu partiju od 56 poena, deve skokova i dva asista u četvrtoj utakmici, da bi Buckse u narednoj utakmici s 42 poena poslao na raniji odmor.

Nešto će se ipak pitati i Boston. Iako već neko vrijeme trpi kritike da se sakrije u neizvjesnim završnicama, Jayson Tatum je protiv Philadelphije pokazao kako je sazrio i u tim situacijama. Prvo je sa 16 poena u četvrtoj četvrtini šeste utakmice donio pobjedu, a onda je u sedmoj Sixerse ispratio iz doigravanja s 51 poenom, 13 skokova i 5 asistencija u 42 minute provedene na parketu.

„Odigrao sam loše koliko je to moglo da bude u 42-43 minute, a onda sam rekao sebi da mogu samo ići uzlaznom putanjom. Bili smo na konopcima u šestoj utakmici. Imali su nas, ali mi smo pronašli način da pobijedimo. To je odlična stvar“, komentirao je Tatum nakon pobjede.

Iako se ovaj dvoboj ne može svesti samo na Butler vs Tatum, konačni ishod finala Istoka ponajviše će ovisiti o igrama spomenutog dvojca – na radost košarkaških obožavatelja.



Tagovi

NBALos Angeles LakersDenver NuggetsMiami HeatBoston Celtics

Ostale Vijesti