Davorin Visnjic/PIXSELL
Davorin Visnjic/PIXSELL

"Dug Cibone iznosi 33,7 milijuna kuna, želimo ga sanirati do ljeta i zaigrati u Ligi prvaka"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 08.03.22. | 15:30

Iz zagrebačkog su kluba najavili kako je plan da godišnji proračun kluba bude između dva i pol i tri millijuna eura

Teško se sjetiti kada je bio ovoliki interes na nekoj presici Cibone kao danas na glavnom parketu. Novo vodstvo kluba predstavilo je planove za budućnost, plan saniranja dugova i financijskog stanja, ali i sportsku politiku koja uključuje igranje europskog natjecanja u idućoj sezoni. Izrečeno je puno stvari koje zvuče sjajno i koje svaki navijač Cibone želi čuti, no i prije su se pod Tornjem mogla čuti velika obećanja, pa je to obično loše završavalo. Ali s obzirom na trenutni zanos koji vlada u klubu i oko kluba, zatim uzimajući u obzir i rezultatski uspješno razdoblje, nova vladajuća garnitura je za sada na dobrom putu.

Po prvi puta su se tako mogla čuti razmišljanja predsjednika Marija Petrovića, koji je poručio kako su zatekli loše vođenje kluba kada su smjestili na gornje etaže Draženovog doma.

Kada smo prije tri mjeseca stigli u klub imali smo puno upita oko transparentnosti, pa onda i interesa za razgovor, ali kada dođete na novi posao prvo treba nešto napraviti pa onda pričati. Svi znamo kako su hrvatski klubovi u nezavidnoj situaciji. Cibona je prolazila kroz različite faze, a sve što smo vidjeli odaje dojam kako se Cibona nije vodila profesionalno proteklih godina. O bivšima sve najbolje, ali mi smo u tri mjeseca doživjeli preporod i renesansu. Među nama vlada veliko zajedništvo, to daje rezultata. Cilj nam je bio maksimalno podići ovu priču, vratiti klub iz ponora u kojem smo ga zatekli, a sve to sada ide u dobrom smjeru”, pričao je Petrović.

Sportski direktor Mauro Lukić se osvrnuo na financijsku reviziju koju je obavila neovisna revizijska kuća.

Mi smo po svom dolasku odmah krenuli u financijsku reviziju, znate zašto? Željeli smo politiku čistog starta, klub voditi od nule, transparentno, zakonito i pošteno. I da svi znaju iz koje pozicije mi krećemo. I rezultati su tu, malo ponižavajući, postojeći dug Cibone iznosi 33 milijuna kuna. U zadnjem kvartalu nismo gomilali dugove, sanirat ćemo dosadašnje dugove, a na financijskom planu radimo dobar posao. Ovdje je prije nas utvrđeno i kako je 990 tisuća kuna nenamjenski utrošeno, bilo je i dvostrukog financiranja”, rekao je Lukić kojeg je dočekalo pitanje i o prijavama za nenamjensko trošenje novaca nadležnim institucijama.

Moramo reći, Ciboni je mjesto u Draženovom domu, svima je u interesu da Cibona igra u svojoj dvorani. Državnom odvjetništvu smo poslali cjelokupnu dokumentaciju, na njima je da provjere ima li tu elemenata kaznenih dijela, a mi nismo kazneno-pravni stručnjaci, pa se nismo usudili bilo koga prijaviti DORH-u. Zašto? Ako bi nekoga lažno ili krivo prijavili imenom i prezimenom, pa i to je kazneno djelo. Cibonu je kroz 76-godišnju povijest vodio niz dužnosnika, ne bi bilo ispravno pogađati tko je napravio kakvu pogrešku”.

Ono što je posebno interesantno je što u klubu i dalje planiraju igrati i europska natjecanja iduće sezone, prvenstveno se tu misli na Ligu prvaka. No, borba na tri fronta (domaće prvenstvo, ABA liga, Liga prvaka) iziskuje dodatne napore svih ljudi u klubu, a što posljedično znači i manje mogućnosti za treniranje i razvoj igrača, a oko čega su se svi danas složili kako je temelj Cibonine budućnosti. No o tome će se, kako su istaknuli iz Cibone, razgovarati kada se okonča tekuća sezona.

Najvažniji segment revitalizacije kluba je sponzor koji će za početak morati pokriti dugovanja. Jednostavnom računicom dolazi se do iznosa od 37 milijuna kuna koji se moraju sliti u klupski budžet. A to je tek da se krene od nule.

Dobili smo završni izvještaj za 2021. godinu, dug Cibone iznosi 33,7 milijuna kuna. I tu nije iskazan dio duga iz proteklih godina, to očitovanje čekamo tek 28. veljače. I tu očekujemo dodatnih 2,5 do tri milijuna kuna duga prema Gradu. Nama cilj nije plesati jednu, već 10 i više godina, funkcionirati bez dugova, sudjelovati u najjačim europskim natjecanjima”, istaknuo je financijski direktor kluba Ivan Matasić. Dodao je i kako nema alternative ako propadnu pregovori sa sponzorom s kojim se trenutno vode pregovori, a čije ime nismo mogli čuti.

Nama je cilj u novu sezonu ući bez dugova i s ozbiljnim budžetom, momčadi dodati dva starija igrača. I da nam proračun bude barem 2,5 - tri milijuna eura na godišnjoj razini, i idemo prema tome. Da, cilj nam je riješiti 33 milijuna kuna duga, plus tih dodatnih 2,5 do tri milijuna kuna duga prema Gradu. Ta sponzorstva su daleko od gotove stvari, mora se još nešto posložiti prema Gradu, ali očekujemo da ćemo do ljeta dobiti 37 milijuna kuna sponzorstva. I tu ne vidimo alternativu”, podvukao je Matasić.

To su, dakle, bila razmišljanja novog vodstva. Plan je i da se oformi ženski košarkaški klub, da se akademija podigne na veću razinu, a sve to se može ostvariti jedino uz veliku financijsku injekciju. Bez toga, sve gore navedene ambiciozne najave padaju u vodu. Cibonini navijači su bili više puta prevareni proteklih godina, a sada im ne preostaje ništa nego nadati se da će se ovog puta doista riječi čelništva obistiniti. Skepsa, jasno, postoji, a sada tek preostaje za vidjeti hoće li ova priča zaživjeti.


Tagovi

Cibona

Ostale Vijesti