Drastične izmjene u Euroligi: uvodi se salary cap i porez na luksuz

Vrijeme Čitanja: 1min | pet. 12.07.19. | 16:56

Velike promjene najavljenje u Münchenu.

Drastične izmjene u Euroligi: uvodi se salary cap i porez na luksuz

Jučer smo već pisali o tome kako ABA gubi sigurno mjesto u Euroligi u narednim godinama. Regionalni prvak će se, stoga, morati ravnopravno s ostalim kandidatima boriti za neku od tri pozivnice za najelitnije europsko klupsko košarkaško natjecanje.

Također, značajne promjene nas čekaju na financijskom planu. Od sezone 2022./2023. vlasnici klubova će moći povećati proračune ekipa za maksimalno 40%, što u prijevodu znači da ako je, primjerice,  klub ostvario prihod od deset milijuna eura, godišnji budžet ne smije biti veći od 14 milijuna. Samim time je ta odredba slična salary capu u NBA, a još jedna podudarnost je da će se moći navedeno ograničenje prekoračiti, ali uz plaćanje poreza na luksuz.

Također se i razmatra uvođenje kontrole redovne isplate plaća. Ako klub kasni sa plaćom igraču 30 dana, počinje proces kontrole, odnosno monitoringa nad klubom, a ako od tog trenutka pa u narednih 60 dana se ne podmire dugovanja, slijede sankcije u vidu zabrane potpisivanja novih igrača a, u konačnici, moguće i suspendiranja iz natjecanja.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="hr"><p lang="en" dir="ltr">The new EuroLeague &quot;luxury tax&quot; and the new sanctions for delayed payments <br><br>| Eurohoops <a href="https://t.co/nqboJzOiMr">https://t.co/nqboJzOiMr</a></p>&mdash; Eurohoops.net (@Eurohoopsnet) <a href="https://twitter.com/Eurohoopsnet/status/1149626046125207553?ref_src=twsrc%5Etfw">12. srpnja 2019.</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Euroligaeuropska košarkasalary cap

Ostale Vijesti