Brad Mills-USA TODAY Sports
Brad Mills-USA TODAY Sports

Dragić Netsima donosi iskustvo, mirnoću na lopti, ali i veću šansu za NBA naslov

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 22.02.22. | 19:29

Trener Brooklyna Steve Nash silno je želio dovesti svog nekadašnjeg protežea u klub

Kada se otvorila opcija da dovede svog bivšeg protežea Gorana Dragića, trener Brooklyn Netsa Steve Nash nije oklijevao ni sekunde. Doduše, nije da je samo morao okrenuti broj nekadašnjeg suigrača iz Phoenixa pa bi ovaj u klizećem startu uletio u svlačionicu Netsa, ovdje je ipak bilo potrebno malo više finese i nagovaranja. Jer, za Dragićeve su usluge bili zainteresirani LA Clippersi, Chicago Bullsi, Golden State Warriorsi, a posebice Milwaukee Bucksi. Momčad Giannisa Antetokounmpa je slovila i za favorita za udomljavanje slovenskog playmakera, ali Nashova slatkorječivost je očito presudila. I deset godina nakon što su dijelili svlačionicu u Arizoni, dvojac je ponovno na okupu.

Dragić i Nash su tri godine bili u Sunsima, u kojima je Slovenac svakodnevno učio od Nasha prije nego je ovaj zapalio prema Lakersima. Dragić je tijekom karijere često govorio da je Nash ostavio jaki dojam na njega, ne samo na terenu nego i van njega. Kada su igrali zajedno dvojac je bio nerazdvojan, Nash je prepoznao Dragićev talent, pa mu je davao natuknice o igri, treninzima, prehrani, čak su i sjedili jedan do drugog u avionu tijekom putovanja. Slovenski playmaker je upijao od svog mentora i na koncu je njegova NBA karijera doživjela veliki uzlet.

Pa što onda Dragić donosi Netsima? Prvenstveno mirnoću na lopti, a koja je jednima od frontrunnera za naslov itekako potrebna.

Situacija s Kyrieom Irvingom je takva da on nema namjeru cijepiti se - a odluka vlasti u New Yorku je takva da necijepljeni domaći igrači ne mogu igrati - zbog toga Netsi ne mogu računati playmakera u domaćim utakmicama. Bez obzira na to što će komesar NBA lige Adam Silver na to reći:

„Zakon u New Yorku je neobičan jer se samo odnosi na domaće igrače. Ako je ultimativni cilj zaštiti sve ljude u dvorani, onda nema smisla da gostujući necijepljeni igrači nastupaju u Barclaya centru, a domaći nemaju to pravo. Za mene, to pravilo bi trebalo na razmatranje”, ističe Silver.

Netsi su, važno je i to spomenuti, tijekom trade deadlinea razmijenili Jamesa Hardena za Bena Simmonsa, koji zbog svega što se odvijalo u Philadelphiji još nije mentalno spreman igrati, pa i iz te perspektive dovođenje Dragića ima smisla. Osim toga, Brooklyn je s njim dobio sigurnost na „jedinici”, i čovjeka s iskustvom koji je već 13 godina u ligi i koji je zabilježio 872 utakmice u osnovnom dijelu sezone te još 56 utakmica u doigravanju.

Dragić je ove sezone odigrao samo pet utakmica za Toronto Raptorse prije nego se povukao iz momčadi iz osobnih razloga. Tijekom trade deadlinea Toronto ga je razmijenio u Spurse za Thaddeusa Younga, Dragić je dogovorio otkup ugovora s klubom iz Teksasa ubrzo nakon toga. Prošle je sezone Dragić u dresu Miami Heata bilježio 13,4 poena po utakmici, čemu je pridodavao 3,4 skoka i 4,4 asista.

Netsima se s njim na rosteru otvaraju razne varijante, poput toga da Dragić u utakmicama u kojima neće biti Irvinga i Simmonsa bude startni play, ali primarno bi trebao ulaziti s klupe i predvoditi drugu petorku. Nasha sada čeka puno posla pred pločom za crtanje, prvo mora uklopiti svog ljubimca u sastav, pa onda pričekati da mu se na raspolaganje stave i Simmons te ozlijeđeni Kevin Durant. Nakon toga kreće njihova borba za NBA naslov. Nakon što se zvjezdani trojac Irving-Durant-Harden (odigrali tek 16 utakmica zajedno sa omjerom 13-3) neslavno raspao, momčad iz Brooklyna ne dobila novu priliku, ovog puta pojačana slovenskim košarkašem.

Piše: Petar Zobec

 


Tagovi

Goran DragićNBABrooklyn NetsSteve NashKevin DurantKyrie IrvingLos Angeles Lakers

Ostale Vijesti