Dončić je zaludio Europu, a jedan statistički podatak pokazuje svu njegovu snagu

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 15.09.17. | 09:17

Mladi Slovenac igra sjajno prvenstvo.

„On ima potencijal da tijekom vremena postane još dominantniji“. Tim je riječima Pau Gasol opisao magiju Luke Dončića, slovenskog wonderkida koji je sinoć predvodio svoju reprezentaciju u pobjedi protiv Španjolske, odnosno u plasmanu u finale Eurobasketa.

Dončić je sinoćnjom partijom pokazao kako se na utakmicu može utjecati i kada igrača ne ide šut. Naime, on je za svojih 11 poena potrošio 10 lopti (ukupan šut 3/10, trice 2/7), ali je bio na korak do triple-doublea. Prikupio je 12 skokova te imao 8 skokova, no ono što najviše fascinira u njegovoj statistici je činjenica da u 35 minuta, koliko je proveo na parketu, nije izgubio niti jednu loptu. Taj broj je, za igrača koji ima toliko loptu u svojim rukama, uistinu fascinantan.

> Dončić najboljom tinejdžerskom partijom u povijesti EuroBasketa nadmašio Dražena i Kukoča

Mladi slovenski playmaker, koji na Eurobasketu često igra na poziciji 'dvojke' zbog činjenice da igra u paru s Goranom Dragićem, u 8 do sada odigranih utakmica ima prosjek od 15,1 poena, 8,3 skoka i 3,8 asistencija. Njegova partija u četvrtfinalu protiv Latvije je ušla u anale kao druga najbolja partija nekog tinejdžera u povijesti europskih prvenstava, a svojim je igrama zaludio europsku, ali i svjetsku košarkašku scenu. I ranije je bio visoko pozicioniran u predviđanjima za NBA draft sljedeće godine, a sada ga neki vide i kao prvi izbor bez obzira na činjenicu da je sljedeći draft bogat mnogim američkim talentima.

No, Dončiću je sada u planu samo jedno – zlatna europska medalja, a zna i koga bi volio vidjeti u nedjeljnom finalu.

„Finale Eurobasketa Slovenija – Srbija bilo bi savršeno. Navijao sam za to. Orlovi igraju dobro na ovom prvenstvu i pored toga što su oslabljeni i to poprilično. Ne igra im skoro cijela prva petorka“, izjavio je Dončić.

Slovenci nekih velikih problema s izostancima nemaju. A i da imaju, najvažniji ljudi su im tu – Goran Dragić i Luka Dončić. I Igor Kokoškov, naravno.

(Foto: Fiba)


Tagovi

Slovenska košarkaška reprezentacijaEurobasket 2017Luka Dončić

Ostale Vijesti