Photo: Josip Regovic/PIXSELL
Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Dirigent nove Cibone pred klasik s Partizanom: Pohvale su muzika koja uspavljuje

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 12.10.21. | 17:33

"Nitko sa strane, ili recimo većina, nije očekivao da ćemo početi 3-0 u regionalnom natjecanju i 3-1 u prvenstvu Hrvatske, što je veliki poguranac za momčad. No, s druge strane, trebamo biti vrlo oprezni, jer u pitanju su mladi igrači, izuzetno osjetljivi, kako na poraze, tako i na pobjede...

Još prije nego što je podbačena prva lopta na otvaranju ABA lige u favorite za doigravanje svrstani su Partizan, Crvena zvezda i Budućnost. Ime Cibone nije bilo u tom društvu. No, to nije smetalo Vukovima da se s juga Jadrana - iz Bara - vrate s naslovom. Zatim su u dvoboju dvije najmlađe momčadi svladali Megu, a onda se i s pobjedom u Zadru izdvojili s Partizanom na čelu ljestvice ABA lige. Također, izdvojili su se kao jedna od rijetkih ekipa koje se značajno oslanjaju na domaće igrače, točnije domaći potencijal, upotpunjen dvojicom internacionalaca koji do dolaska u Zagreb nisu imali iskustva igranja izvan granica rodnih država. No, imali su talent i ogromnu želju da napreduju.

"Prije nego što smo izvršili selekciju momčadi, klub je napravio strategiju u kojem ćemo smjeru ići i na koji način. Ekipu s domaćim talentiranim igračima nadogradili smo strancima koji se uklapaju u taj koncept", rekao je Vladimir Jovanović u intervjuu za Mozzart Sport.

Srpskom strategu na klupi Cibone stižu pohvale za početne rezultate. Svjestan je, međutim, da je put do konačnog proizvoda prilično dug.

"Nitko sa strane ili, možemo reći, većina, nisu očekivali da ćemo ABA ligu otvoriti s 3-0, a prvenstvo Hrvatske s 3-1, što je veliki poguranac za momčad. No, s druge strane, trebamo biti vrlo oprezni, jer, u pitanju su mladi igrači, izuzetno osjetljivi, kako na poraze, tako i na pobjede... Znate kako kažu - 'Pohvala je glazba koja vas uspavljuje'. Moramo ostati budni, okrenuti se sebi. Nastaviti raditi kao i do sada, a kad god je to moguće, pokušati pojačati rad. Rezultat će tada doći kao posljedica. Slično kao što smo do sada ubrali dio plodova nečega što je 'posađeno' nekoliko mjeseci ranije".

Jovanović izbjegava previše govoriti o svojim dosadašnjim uspjesima...

"Lijepo je vidjeti Cibonu na vrhu ABA lige. Jedinu uz Partizan bez poraza. Ali te utakmice su iza nas. Završili smo ih. One nam služe kao parametar onoga što smo i gdje odradili dobro, a što loše. One nam služe da budemo koncentrirani na ono što nas očekuje. Jer, jedna nepažnja može vas spustiti dolje. Naravno, i jedan vas uspjeh može podići. Zato moramo biti pametni."

S pobjedama stigle su i pohvale za mlade igrače.

"I treba. Zaslužili su. Igramo dobro. Naravno da je bilo nekih amplituda, što se i očekuje za mladu momčad. Važno je da napreduju pojedinačno, ali i kao tim."

Ne želi nikoga izdvajati.

"Oni dobro znaju što mislim o njima, jer često razgovaramo, ne samo o košarci. Odigrali smo tek sedam utakmica. Bit će prilike da javno razgovaramo. Kažem, svima nam je najvažnije da se Cibona, jedan od sinonima za košarku na ovim prostorima, vratiti na put stare slave. Mislim da ti momci, koliko god bili mladi, imaju potencijal, karakter i želju da usmjere Cibonu prema tome".

Jovanović ni ne krije da ga je ime trofejnog hrvatskog kluba privuklo da se tijekom prošle sezone preseli u Zagreb.

"Košarka u regiji ima prebogatu tradiciju u čijoj je izgradnji i Cibona značajno sudjelovala. Tko iole voli ovaj sport upoznat je, ako ništa, s trofejnim dijelom povijesti Vukova. Naravno, svaki klub ima oscilacije. Ponekad veće, ponekad manje. Imao sam želju."

Na početku, kad je stigao, činilo se da je Zagreb sumnjičav prema mladom treneru...

"Možda ste to osjećali, ali ja ne. Od početka je postojalo apsolutno povjerenje s obje strane. Na kraju su trenutni rezultati dijelom posljedica toga. Svi imamo isti interes - da igrači i momčad napreduju. S time će stići i rezultati koje će moći baštiniti i hrvatska reprezentativna košarka. Jer, nema sumnje da će neki od ovih momaka u budućnosti imati značajnu ulogu u reprezentacija".

Tijekom ljeta Vlada Jovanović je bio član stručnog stožera reprezentacije Srbije koji je bio na pragu plasmana u Tokio..

"Osobno mi je bilo teško jer se nismo plasirali na Olimpijske igre, jer znam koliko je kod igrača bilo odricanja. Bilo je puno negativnih objektivnih okolnosti. Sjetite se koliko je ozljeda bilo, čak i na turniru, pa pred finale... Boli me i zbog Igora Kokoškova. Bio sam tamo, često smo komunicirali i prije turnira. I dalje razgovaramo. Odličan trener i osobnost. Nažalost, rezultat ponekad može biti vrlo surov i okrutan. Ali to je sport".

Pred Cibonom je derbi 4. kola s Partizanom koji se igra u petak (19:00).

"Partizan je angažirao najtrofejnijeg trenera u povijesti europske košarke, također je puno uložio u igrački kadar. Kao i Zvezda i neke druge momčadi, ima budžet 10-15 puta veći od nas. Ovdje sam iznio podatke koje svi znaju. A teren će pokazati gdje smo. Vjerujem da će zagrebačka publika koja voli košarku ispuniti dvoranu, jer ti momci zaslužuju podršku".

Mladi stručnjak izbjegava velika obećanja ne samo kada je u pitanju nekadašnji veliki derbi bivše Jugoslavije, već i o vrhunskim dostignućima Cibone ove sezone u ABA ligi.

"Na početku sam rekao: Idemo postepeno. Liga je prilično izjednačena. Ako izuzmemo nekoliko klubova, svi ostali će se žestoko boriti za doigravanje. Sjetite se prošle sezone, samo je nekoliko pobjeda podijelilo momčadi od playoffa i playouta. U domaćem, prvenstvu se nadam i vjerujem da možemo do trofeja", zaključio je Jovanović.



Tagovi

Vlada JovanovićVladimir JovanovićCibona

Ostale Vijesti