Vincent Carchietta-USA TODAY Sports
Vincent Carchietta-USA TODAY Sports

Čovjek koji je promijenio košarku: Njegova igra je kao kiša meteora, oluja na nebu, to nema niti jedan drugi igrač

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 15.12.21. | 13:43

Stephen Curry i službeno je postao najbolji šuter u povijesti košarke.

Da je Stephen Curry najbolji šuter i tricaš u povijesti košarke jasno je već nekoliko godina čak i onima koji nisu najzagriženiji ljubitelji loptanja pod obručima. Da će Stephen Curry i službeno postati igrač koji će ubaciti najviše trica u povijesti NBA lige, također je svima jasno već nekoliko godina. U tom pothvatu mogle su ga samo spriječiti ozljede kojih nije manjkalo u njegovoj karijeri. Jedna takva dogodila mu se u četvrtoj utakmici sezone 2019/20 kada mu je igrač Sunsa Aron Baynes nehotično pao na ruku i slomio je. Da nije, još u prošloj sezoni postao bi rekorder i službeno najbolji tricaš svih vremena.

Ovako je potvrda onoga što smo ionako svi već znali trebala pričekati ovu sezonu. Prije dva dana Golden State Warriorsi dočekali su na domaćem parketu Indianu Pecerse. Sve je bilo pripremljeno za obilježavanje rekorda. Stephen Curry trebao je zabiti 'samo' šest trica da se na vrhu vječne ljestvice ubačenih trica izjednači s Rayom Allenom i sedam da ga preskoči.

Curry je prvu tricu pogodio u drugoj četvrtini, do kraja poluvremena zabio je još jednu, a u nastavku utakmice tri. Pet ukupno, iz 15 pokušaja. Ray Allen je i dalje bio na tronu kojeg je držao 10 godina. S jednom pogođenom tricom više 2973, a Curry je ostao na 2972.

Možda je tako i bolje. Jer, rekord je pao u najpoznatijoj sportskoj dvorani na svijetu. Pod reflektorima Madison Square Gardena. Na utakmicu su bili pozvani Ray Allen, još uvijek prvoplasirani u ukupnom poretku i Reggie Miller, treći tricaš svih vremena. Došli su uživo ispratiti postavljanje novog rekorda i službenu krunidbu 'kralja šutera'.

Početkom druge minute utakmice pala je prva, koja ga je izjednačila s Alenom, a u trećoj minuti i druga. Kojom je i službeno postao najbolji. Iako se to već i ranije znalo.

"Prvu sam zabio iz tranzicije", objasnio je Curry, "u iduća dva napada kada sam god primio loptu vidio sam kako se publika diže sa svojih mjesta, svi su čekali šut, osjećao se taj 'buzz'. Nisam htio brzati, jer ako želiš isforsirati trenutak to ti se uvuče u glavu. Na kraju sam zabio iz akcije u kojoj nisam očekivao da će mi Wigs (Andrew Wiggins, op.a.) dodati loptu. Nekako kao da sam prolebdio do crte za tri poena. Nisam razmišljao o ničemu. Samo sam pustio loptu. Kada je ušla, emocije su me počele udarati. Samo sam ih prigrlio. Ovo je bio specijalni trenutak za mene".

Nakon rekorda, Kevon Looney napravio je namjerni faul kako bi se zaustavila igra, a suci su dopustili produženi timeout kako bi krcati Madison Square Garden, hram košarke, dostojno odao priznanje najboljem šuteru povijesti.

Nakon utakmice (u kojoj je Curry zabio ukupno pet trica i trenutno je na brojci od 2977 u karijeri, no, to je sada ionako manje bitno), uslijedio je emotivni zagrljaj s ocem Dellom Curryjem koji je u 16-godišnjoj karijeri zabio 1.245 trica i trenutno je 70. najbolji tricaš svih vremena. Loptu će, čini se, spremiti upravo Dell.

Koliko je Curryjev rekord impresivan, i zašto je već puno ranije bio najbolji tricaš u povijesti, iako nije držao rekord, potvrđuju sljedeće brojke. Curryju je za postizanje tih 2977 trica trebalo 789 utakmica, čak 511 manje nego Ray Allenu koji je svojih 2973 trice ubacio u 1300 utakmica. Trećeplasirani Reggie Miller zabio je 2.560 trica u 1389 nastupa. 417 trica manje u 500 utakmica više.

Od top 50 najboljih tricaša, tek 12 njih šutiralo je za tri poena s najmanje 40 posto uspješnosti, njih pet s najmanje 41 posto uspješnosti, trojica s najmanje 42 posto uspješnosti i samo jedan s 43 ili više posto uspješnosti. Taj jedan je, dakako, Stephen Curry.

ČOVJEK KOJI JE REVOLUCIONIRAO KOŠARKU

"Večeras je ispucano ukupno 82 šuta za tri poena. Na večeri kada je pao rekord, zbroj svih pokušaja za tri poena je, rekao bih, potvrda Curryjevog utjecaja na ovu igru. Ovo je danas drukčija igra u odnosu na period prije njegovog dolaska u ligu. Steph je igrač koji ju je promijenio. Ovo je na neki način odavanje počasti igraču koji je radio jako puno ne bi li došao do ove razine i koji je uvijek bio zahvalan svima onima koji su mu pomogli na tom putu. ", rekao je trener Warriorsa Steve Kerr, još jedan vrsni tricaš koji nije zabio "puno" (726), ali predvodi povijesne knjige po postotku ubačenih ubačaja za tri poena (45 posto).

"Nikada se nisam htio nazvati najvećim šuterom dok ne uhvatim ovaj rekord. Stoga, sada mogu bez ustručavanja reći da to ipak jesam. Scenarij nije mogao biti bolji, u dvorani s Rayom (Allenom, op.a.) i Reggijem (Millerom, op.a.), svojom familijom".

Curry ima 'tek' 33 godine i pred njim je još sigurno nekoliko godina karijere. Ako ne bude novih ozljeda, okruglu brojku od 3.000 pogođenih trica prijeći će vrlo brzo. Potrebna su mu još 23 ubačaja.

"Možeš osjetiti frenetičnu energiju kojom Curry zrači, a kada mu zaista krene, možeš primijetiti da se lopta vrti brže, da lopta napušta njegove ruke brže od normalnog. Način na koji ispucava loptu, to je kao kiša meteroa. Oluja na nebu. To nisam osjetio kod niti jednog drugog igrača", riječi su Bruce Frasera, jednog od asistenata Steveu Kerru.

Prema njegovom izračunu, Curry nakon svakog treninga opali između 300 do 500 trica, što znači da po jednoj sezoni Curry na treningu ispuca oko 200 tisuća trica što znači da ih je u karijeri, trvdi Fraser, ispalio debelo iznad milijun.

Curry je visok 'samo' 188 centimetara što ga čini jednim od najnižih igrača u ligi. Dok se igrači poput LeBrona Jamesa i Giannisa Antetokounmpa najčešće fokusiraju na svoje dominantne fizičke predispozicije, Curry svoju igru temelji na čistom umijeću, zbog čega ga navijači obožavaju, kao i bivši košarkaši poput Shaquillea O'Neala, Charlesa Barkleyja, Alena Iversona...

Prvu tricu u svoji NBA karijeri Curry je zabio 30. listopada 2009. 15. prosinca 2021. dodatno je obilježio povijest košarke.




Tagovi

NBAStephen CurryGolden State Warriors

Ostale Vijesti