Boston mijenja Haywarda za iskusni dvojac, Hrvat čeka rasplet

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 23.09.19. | 10:14

Glasine oko potencijalnog tradea.

Burno je ljeto iza Boston Celticsa. Momčad su napustile dvije najveće zvijezde - Kyrie Irving i Al Horford. I dok odlazak sjajnog playmakera nije toliko iznenađenje jer se Boston nije pokazao kao dobitna sredina za njega, bijeg Horforda u Philadelphiju predstavlja ozbiljan udarac ambicijama Kelta. 

Sjajni centar bio je ključni faktor igre Celticsa zadnjih godina. Vrhunski obrambeni igrač koji zabija, skače, razigrava, blokria, krade....sve što treneru Bradu Stevensu treba uz mladu jezgru koju čine Tatum, Brown, pa donekle i Smart. Posebno je problematično što je otišao u redove izravnog konkurenta za vrh Istoka. 

Zamjene koje su dovedene u TD Garden su dobre, no tek treba vidjeti mogu li nadomjestiti odbjegli dvojac. Kemba Walker sigurno nosi poene u rukama, no tek se treba etablirati kao glavna karika momčadi koja predstavlja bitan faktor u doigravanju. Igrati za Charlotte, ponajgoru franšizu lige u  zadnjih 10 godina, nikako nije isto kao biti članom Bostona od kojeg se očekuje borba za velike stvari. Što se centra tiče, doveden je Enes Kanter, daleko slabije rješenje od Horforda, posebno u obrambenom segmentu. Dodatan razlog za brigu je i činjenica da su prethodno trejdali Arona Baynesa u Phoenix, pokušavajući osloboditi prostor na salary capu za novi ugovor Horforda.  

Svjesni su nastalog problema i u Celticsima, stoga se snimaju potencijalne opcije za pojačanje pod košem. Prema pisanju američkih medija, vrlo izgledna opcija za to je Tristan Thompson, odličan skakač i karika koja bi mogla unaprijediti trenutnu centarsku liniju koju uz Kantera čine Vincent Poirier, Robert Williams te po potrebi Daniel Theis. Vrlo tanko za pretedenta na NBA prsten, stoga bi uz Thompsona uzeli i Jordana Clarksona, odličnog strijelca koji bi donioo mnogo poena s klupe. 

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FKosNovosti%2Fposts%2F1667633320035042&width=500" width="500" height="491" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Koja je cijena za ovu dvojicu? Potencijalno riskantna, ali vrlo zanimljiva - Gordon Hayward. Bivši All-Star nije niti sjena igrača prije stravičnog loma noge, a pred njim su još dvije godine ugovora po kojima će zaraditi 32,7 milijuna, odnosno 34,2 milijuna dolara. Thompson sa svojih 18 milijuna ulazi u zadnju godinu ugovora, kao i Clarkson sa 13,5 milijuna. To bi Celticsima omogućilo da sljedećeg ljeta imaju priličan prostor na salary capu, a da pritom njihov roster ne bi previše izgubio odlaskom Haywwarda.

Jasno, uvijek postoji rizik da nekadašnji All-Star igrač iz doba kada je igrao za Utah Jazz proigra na staroj razini, ali to je, kao i prilikom svakog tradea, poslovni rizik koji se treba uzeti. Clevelandu bi također ovaj trade bio prolazan iz razloga jer su ionako u fazi re-builduinga, tako da mogu istrpiti dvije godine Haywardovog ugovora, a ako se vrati u staru formu, dobitak će biti još veći. 

Na kraju spomenimo kako bi ovim poslom profitirao i naš Ante Žižić. Njegova minutaža je prošle sezone narasla, a odlaskom Thompsona otvorio bi mu se pravi koridor ka mjestu možda i startnog centra. 

(foto: Reuters)


Tagovi

Tristan ThompsonJordan ClarksonAnte ŽižićNBA

Ostale Vijesti