Lon Horwedel-USA TODAY Sports
Lon Horwedel-USA TODAY Sports

Babo ima novog trenera, potpisao je najveći ugovor u povijesti NBA lige!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 01.06.23. | 08:50

Nijedan trener nije dobio ovakav novac, a prije samo četiri godine radio je kao asistent…

Stigla je i potvrda - Monty Williams zamijenio je Dwane Caseya i postao novi glavni trener Detroit Pistonsa! Prošle godine Williams je dobio nagradu za trenera godine, ali sad se ipak razišao s Phoenix Sunsima koje je vodio četiri godine nakon što je zapeo u konferencijskom polufinalu gdje ih je pobijedio Denver s 4-2 u seriji.

Prouči cjelokupnu košarkašku ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je momčad Mikea Malonea u velikom finalu gdje će snage odmjeriti s Miamijem, Ishia je očito vjerovao kako s Durantom, Bookerom, Aytonom i ostalima njegova momčad može puno više. To, ipak, nije bio slučaj, pa je tako Monty Williams postao bivši.

Svima je bilo jasno da takav stručnjak neće dugo biti bez angažmana. I ne samo da nije dugo bio besposlen, već je na stolu imao nekoliko ponuda te je mogao birati gdje će nastaviti svoj trenerski put. A odlučio se postati najbolje plaćeni glavni trener u povijesti NBA lige i prihvatiti se najvećeg mogućeg izazova u ovom trenutku. Detroit je ovu sezonu okončao na posljednjem mjestu Istočne konferencije sa svega 17 pobjeda i 65 poraza. Daleko najbolji igrač momčadi je ove sezone bio Bojan Bogdanović, ali bez Cadea Cunninghama Babo nije mogao sam promijeniti krvnu sliku Pistonsa. Ovog ljeta će Detroit pokušati dovest neko veliko ime koje će novi klub potražiti u 'free agencyju', a najveća imena su Russell Westbrook, Kristaps Porzingis, James Harden, Khris Middleton, Fred VanVleet i drugi. Inače, bez kluba ostaje i Dario Šarić, a budući da je on surađivao s Williamsom u 76ersima i da nakon slabije sezone ne bi trebao očekivati veliki novac (vjerojatno će potpisati za minimalac ili tek nešto više od toga), dva najbolja hrvatska košarkaša bi ubuduće mogla igrati u istom klubu.

Williams se prihvatio velikog izazova, ali Adrian Wojnarowski javlja kako su Pistonsi za svojeg novog trenera izdvojili 78.5 milijuna dolara za šest godina. To je najveći ugovor potpisan od strane nekog trenera u povijesti lige. Shams Charania je potom dodao da ukoliko Williams nastavi suradnju s klubom i u sedmoj i osmoj godini, da bi za to na njegovom računu moglo završiti ukupno 100 milijuna dolara!

Iako ovu sezonu treba što prije zaboraviti, Detroit se u ovom trenutku ne čini kao najgora franšiza za nekog trenera koji će dobiti slobodne ruke u mnogim stvarima. Na nadolazećem draftu imaju 5. i 31. pick, na ljeto imaju više od 30 milijuna dolara u 'cap spaceu' (to se može još povećati ako trejdaju Burksa, pa čak i Bogdanovića), dok bi se nakon dugačke pauze na parket ponovno trebao vratiti Cunningham. Imaju dosta jaku jezgu mladih igrača (Cunningham, Ivey, Duren, Stewart), a povrh svega većina igrača u njihovoj momčadi ima 'chip on shoulder' što znači da su i dalje prepuni motivacije da se dokažu i da svojim bivšim poslodavcima pokažu kako su pogriješili kad im nisu više vjerovali. Detoroit, u ovom trenutku, djeluje kao momčad koja bi se u narednim godinama mogla stabilizirati i postati itekako konkurentna ako se sve odvije onako kako su zamislili. Istina, imaju puno posla pred sobom, ali da je sve tako crno - baš i nije!

Čelni ljudi Detroita nisu prihvaćali 'ne' kao odgovor kad su pregovarali s Williamsom. U prve dvije sezone od njega praktički ne žele ništa, Pistonsi se ne moraju zamarati plasmanom u doigravanje, ali će zato dugoročnim planiranjem i strateškim poslovanje pokušati vratiti momčad iz Motor Cityja tamo gdje su bili sredinom dvijetisućitih. A kad na klupi imate Williamsa, to je sve samo ne nemoguće… (I.A.S.)



Tagovi

Bojan BogdanovićMonty WilliamsDetroitDetroit Pistons

Ostale Vijesti