ANALIZA: NBA klubovi u jednom danu potrošili 1,6 milijardi dolara - tko je napravio dobar, a tko loš posao?

Vrijeme Čitanja: 10min | čet. 02.07.15. | 12:10

Jučer je krenula NBA tržnica.

Kao što je to uobičajeno, prvog dana prijelaznog roka u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu su završeni mnogi poslovi. Previše iznenađenja nije bilo, a jučer su dogovoreni ugovori u vrijednosti 1,6 milijardi dolara. Donosimo vam sve dogovorene poslove uz kratku analizu po klubovima.

Atlanta Hawks

Paul Millsap – 3 godine, 58 milijuna dolara
Tiago Splitter – došao u tradeu iz San Antonija

Atlanta je u jednom danu mogla ostati bez dva važna člana petorke. DeMarre Carroll je otišao u Toronto, a Orlando je ponudio velikih 80 milijuna dolara Paulu Millsapu. No, on je ipak odlučio ostati u Hawksima te prihvatiti dvije godine kraći ugovor. U tradeu sa San Antoniom, Atlanti je došao Tiago Splitter tako da sada imaju jednu od boljih rotacija pod košem, barem na Istoku, a ovaj trade će omogućiti Alu Horfordu da češće igra na njemu prirodnoj poziciji krilnog centra. No, bit će zanimljivo vidjeti kako će Mike Budenholzer zamijeniti učinak iznimno korisnog Carrolla. U unutarnjim rezervama ima Thaba Sefoloshu koji je odličan u obrani, ali loš u napadu, a moguće je da će i Millsap odigrati koju minutu na poziciji 'trice'. Ionako je to znao igrati u Jazzu.

Boston Celtics

Jae Crowder – 5 godine, 35 milijuna dolara
Amir Johnson – 2 godine, 24 milijuna dolara
Jonas Jerebko – 2 godine, 10 milijuna dolara

Celticsi traže superstara, a dobili su Amira Johnsona! Ako se na ovome završi prijelazni rok, onda će u Bostonu opet biti dosta nezadovoljnih. Johnson je dobar igrač i ovaj ugovor će sigurno isplatiti, ali se u Bostonu traži više. Imaju sjajnog trenera u vidu Brada Stevensa, imaju i nekoliko dobrih mladih igrača, ali svemu tome treba neki pravi igrač. Spominjali su se u kontekstu dolaska Kevina Lovea, ali on je odabrao Cavse, a još uvijek se nadaju da bi mogli doći do Grega Monroea.  Potpisi Crowdera i Jerebka su u skladu s njihovim vrijednostima igrača koji popunjavaju roster, a odigrat će dobre minute.

Brooklyn Nets

Brook Lopez – 3 godine, 60 milijuna dolara
Thaddeus Young – 4 godine, 50 milijuna dolara

Brooklyn nije imao puno opcija. I Lopez i Young su iskoristili opcije da raskinu posljednju godinu ugovora, a Netsi su ih potpisali za relativno pristojne novce s time da oba igrača imaju opcije da raskinu posljednju godinu ugovora. Dobra vijest za našeg Bojana Bogdanovića je da Brooklyn još nije ponudio ugovor Alanu Andersonu, a ako to ne učini, onda će biti više prostora za hrvatskog reprezentativca. Zbog mnoštva velikih ugovora i činjenice da su ranijih godina tradeali pickove, Brooklyn nema mogućnost rebuildinga pa je bilo za očekivati da će zadržati Lopeza i Younga kako bi imali koliko-toliko konkurentnu momčad. Pokušali su i staviti Joe Johnsona na tržište, ali bez obzira što njemu ugovor istječe za godinu dana, nitko nije toliko lud da uzme igrača koji će sljedeće sezone zaraditi nevjerojatnih 25 milijuna dolara.

Chicago Bulls

Jimmy Butler – 5 godina, 95 milijuna dolara
Mike Dunleavy – 3 godine, 15 milijuna dolara

Jimmy Butler se kockao i na kraju dobro prošao. Igrač Bullsa je odbio prošle godine ponudu Bullsa koja je iznosila oko 12 milijuna dolara po sezoni, a sjajnim je igrama došao do toga da mu je Chicago na kraju ponudio maksimalni ugovor. Iako je Jimmy Butler želio potpisati neki kraći ugovor kako bi iskoristio veliki rast salary capa sljedećih sezona, Chicago je iskoristio propise NBA lige te ovom ponudom onemogućio bilo koji klub da Butleru ponudi ugovor na manje od tri godine. Jedino što je jedan od najboljih obrambenih bekova uspio dobiti je da je zadnja godina u ugovoru njegova opcija, odnosno da se ugovor može raskinuti 2019. godine. Uz Butlera, Bullsi su dali novi ugovor Dunleavyju. Kako nemaju previše opcija u salary capu, onda su se morali odlučiti na veterana koji je lani imao solidnu sezonu s nekoliko odlični partija. Treća godina Dunleavyjevog ugovora je negarantirana.

Cleveland Cavaliers

Kevin Love – 5 godina, 110 milijuna dolara
Tristan Thompson – 5 godina, 80 milijuna dolara
Iman Shumpert – 4 godine, 40 milijuna dolara

Riješeno je najvažnije pitanje za navijače Cavsa – Kevin Love ostaje u klubu pa trade u kojem su dali Andrewa Wigginsa nije ispao besmislen. Iako će dio navijača Clevelanda reći da bi im bilo bolje bez Lovea, a s nekim drugim superstarom, do tog drugog superstara Cavsi ne mogu doći. Jednostavno, kada se potpišu ugovori sa svim preostalim slobodnim igračima na rosteru, Cleveland će trošiti više od 110 milijuna dolara na plaće što je apsolutni rekord ikada potrošen u NBA ligi u jednoj sezoni. Nakon Lovea, potpisan je i Tristan Thompson koji se u doigravanju pokazao kao jedan od ključnih igrača, te Iman Shumpert koji je dobio pristojnih 10 milijuna godišnje. Ostao je još LeBron James te Matthew Dellavedova, a nakon svega Cavsima će ostati samo mogućnost veteranskih ugovora, odnosno eventualno nekog tradea. Tu bi mogli naći nekog zainteresiranog za Andersona Varejaa kojem su ostale još dvije godine ugovora.

Golden State Warriors

Draymond Green – 5 godina, 82 milijuna dolara

Očekivao se maksimalni ugovor, ali je Green ipak dao mali popust Warriorsima. Tako je igrač izabran prije tri godine u drugom krugu drafta pokazao da NBA skauti nisu svemoćni, odnosno da se radom može izboriti i za veću ulogu. Potpis Greena bio je apsolutni prioritet Golden Statea koji se sada može posvetiti traženju veterana za popunu rostera.

 

Los Angeles Clippers

Paul Pierce – 3 godine, 10,5 milijuna dolara

Doc Rivers će opet voditi Paula Piercea. Veteran je u ovoj sezoni u Washingtonu pokazao da u njemu još ima baruta, ali ipak on nije igrač koji će moći na visokoj razini igrati cijelu utakmicu i u obrambenom dijelu zamijeniti Matta Barnesa kojeg su Clippersi već ranije tradeali. No, 'Istina' se uvijek javi u najvažnijim utakmicama, a njegovo iskustvo je nešto što je potrebno ovim Clippersima kako bi postali legitimni izazivači. Potreban im je i DeAndre Jordan s kojim se još nisu dogovorili oko novog ugovora, a za kojeg se zanima 'pola lige'.

Memphis Grizzlies

Brandan Wright – 3 godine, 18 milijuna dolara

Dok se čeka prilično izvjestan potpis novog ugovora Marca Gasola, koji nije želio ni razgovarati s drugim klubovima, Grizzliesi su na roster dodali još jednog odličnog obrambenog igrača pod košem. Wright je odlično izgledao u Dallasu početkom prošle sezone, a u Memphisu su ga dobili za odličan novac te se nadaju da bi mogao ponoviti te igre. Nakon što i mlađi Gasol potpiše, Grizlijima će ostati još da dovedu nekog igrača na vanjske pozicije s kojima tradicionalno imaju najviše problema.

Miami Heat

Goran Dragić – 5 godina, 90 milijuna dolara

Očekivano je Pat Riley dao veliki novac za Dragića, ali je puno važnije pitanje što će se dogoditi s Dwyaneom Wadeom. Sada već praktično legenda Heata je raskinula ugovor tražeći veći novac, a ovaj iznos koji je dobio Dragić sigurno neće pomoći Patu Rileyju u pregovorima. Naravno da bi Miami trebao učiniti sve da Wade ostane, ali Riley želi biti konkurentan na tržištu sljedeće godine kada će salary cap skočiti, a dosta zanimljivih igrača biti na tržištu. Ako Wadeu da maksimalni ugovor, onda to neće biti u mogućnosti, ali ako Wade ode iz kluba, navijači će sigurno biti nezadovoljni. Treba istaknuti i kako je Luol Deng 'pokupio' svoju opciju te ostaje još godinu dana u klubu, a Miami, s Wadeom, ima zanimljivu momčad kojoj su dodali i Justise Winslowa, igrača za kojeg nitko nije mislio da će pasti do 10. mjesta na draftu.

Milwaukee Bucks

Khris Middleton – 5 godina, 70 milijuna dolara
>> Greg Monroe odabrao Milwaukee

Netko će reći da je ovo preveliki novac za igrača koji se nije pretjerano dokazao, odnosno iza sebe ima tek jednu dobru polusezonu, ali Middleton se idealno uklapa u igru koju Jason Kidd slaže u Bucksima. Praktično je jedini stabilni šuter u momčadi, a igra i solidno u obrani. Potpuno očekivan potez, ali treba sačekati i vidjeti koje će još poteze povući Milwaukee. Imaju prostora pod salary capom da to učine.

New Orleans Pelicans

Anthony Davis – 5 godina, 145 milijuna dolara
Omer Asik – 5 godina, 60 milijuna dolara
Alexis Ajinca – 4 godine, 20 milijuna dolara

Oni su svoju centarsku liniju brzo riješili. Davis je, zasluženo, postao igrač s najvećim ugovorom u povijesti NBA lige, a za prostojan novac su zadržali i Asika i Ajincu. No, ionako njihov problem nije pod košem nego na vanjskim pozicijama gdje još godinu dana moraju trpjeti 15,5 milijuna teški ugovor Erica Gordona. Sljedeće ljeto će biti ljeto istine za njih, a i s ovim rosterom mogu do doigravanja. Uostalom, to su dokazali i u sezoni na izmaku.

Oklahoma City Thunder

Kyle Singler – 5 godina, 25 milijuna dolara

Žele zadržati Enesa Kantera pa su u međuvremenu dali 25 milijuna dolara Singleru iako u 26 utakmica koliko je igrao za Thunder nije imao nezaboravne brojke.  

Philadelphia 76ers

Nik Stauskas – došao u tradeu iz Sacramenta
Carl Landry – došao u tradeu iz Sacramenta
Jason Thompson – došao u tradeu iz Sacramenta

Sixersi su još jednom poslužili kao idealan partner drugoj momčadi koja se željela riješiti igrača kako bi stvorili prostor na salary capu. Sam Hinkie, generalni menadžer Philadelphije, je pristao dovesti Carla Landryja i Jasona Thompsona, ali je uz to dobio i Nika Stauskasa koji je lani bio 8. pick na draftu. Stauskas je bek-šuter koji se nije lani dokazao, ali svakako zaslužuje još jednu priliku. A da sve bude po 'pravilima' Sixersa, Kingsi su poslali i jedan pick prve runde, ali se još ne zna koje godine. Philadelphia je u suprotnom pravcu poslala prava na Luku Mitrovića i Arturasa Gudaitisa pa je i ovim tradeom jasno čemu služe pickovi međunarodnih igrača u drugoj rundi – samo da bi se olakšali budući tradeovi. Sve u svemu, ako bi Stauskas pokazao nešto, mogao bi ovo biti dobar posao za Sixerse. Izgubili nisu ništa.

Phoenix Suns

Brandon Knight – 5 godina, 70 milijuna dolara
Tyson Chandler – 4 godine, 52 milijuna dolara

Sunsi su napravili odličan posao potpisavši Chandlera koji im donosi odličnu zaštitu reketa, ali i dobru opciju u pick'n'roll igri. NBA svijet se začudio kada se Chandler odlučio na Phoenix umjesto u redove nekih izazivača, ali očigledno je u ovom poslu ulogu imala sjajna liječnička služba koju Sunsi imaju, a koja je svakom veteranu produžila karijeru. A prsten Chandler ionako ima. Sunsi su potpisali i Knighta i to za prilično dobar ugovor po klub, a pitanje je što će se dogoditi s Ericom Bledsoeom kojeg su navodno spremni tradeati. Zainteresirani su Knicksi, a ako Sunsi to naprave, onda će u potpunosti razviti dvojac Bledsoe-Dragić koji ih je lani nosio u borbi za doigravanje.

Portland Trail Blazers

Damian Lillard – 5 godina, 120 milijuna dolara
Al-Farouq Aminu – 4 godine, 30 milijuna

Što će se njima dogoditi? Poslali su Nicolasa Batuma u Charlotteu, a bez ugovora su LaMarcus Aldridge, Robin Lopez i Wes Matthews. Očekivano su produžili rookie ugovor Lillardu i dali mu maksimalni iznos, a iako većina analitičara smatra da će Aldridge sreću potražiti u nekom drugom klubu, oni se nadaju da ga mogu zadržati te na roster još dodati Grega Monroea. Ipak, realnije je da ostave Lopeza i eventualno Matthewsa pa krenu slagati novu momčad isključivo oko Lillarda. Aminu će Portlandu pomoći u obrani, ali su 4 godine možda ipak malo preduge za njegov ugovor pošto je riječ o napadački limitiranom igraču.

Sacramento Kings

Nik Stauskas – poslan u Philadelphiju u tradeu
Carl Landry – poslan u Philadelphiju u tradeu
Jason Thompson – poslan u Philadelphiju u tradeu

Kingsi očigledno žele završiti sagu s DeMarcusom Cousinsom na način da mu dovedu nekoliko klasnih suigrača već za sljedeću sezonu. Uoči drafta su iz Sacramenta krenule vijesti kako bi George Karl želio tradeati Cousinsa, ali je uprava te glasine smirila, a nakon svega nas ne bi čudilo da Karl bude taj koji će napustiti klub. Kingsi su Sixersima poslali dva velika ugovora (Landry i Thompson), ali i lanjski 8. pick (Stauskas) te još jedan budući pick. Sada imaju 25 milijuna dolara za dovesti jednog do dva igrača, a navodno su im prve mete Wes Matthews i Rajon Rondo.

San Antonio Spurs

Kawhi Leonard – 5 godina, 90 milijuna dolara
Danny Green – 4 godine, 45 milijuna dolara
Tiago Splitter – poslan u Atlantu u tradeu

Spursi se mogu nazvati pobjednicima prvog dana. Iako se u to nimalo nije sumnjalo, brzo su postigli dogovor s Kawhijem Leonardom, koji im je onda izašao u susret i obećao da će ugovor potpisati tek naknadno kako bi Spursi imali dovoljno mjesta na salary capu da bi mogli potpisati LaMarcusa Aldridgea. Da bi to dodatno omogućili, poslali su Tiaga Splittera u Atlantu, a zauzvrat nisu dobili niti jedan garantirani ugovor da bi sve začinili potpisom Dannyja Greena za pristojnih 45 milijuna u 4 godine. S obzirom na projektirani rast salary capa, Green je sigurno negdje drugdje mogao dobiti veći novac, ali se odlučio na stabilnost kojeg Spursi nude. Sada ostaje samo da vidimo hoće li Gregg Popovich i GM kluba R.C. Buford uspjeti završiti posao s Aldridgem u kojem su sada sigurno favoriti. Nakon toga će službeno potpisati i Leonard te nove ugovore dobiti i Tim Duncan, odnosno Manu Ginobili. S Aldridgem na rosteru, Spursi će (opet) biti jedni od favorita za naslov, a njemu bi način igre San Antonija itekako odgovarao.

Toronto Raptors

DeMarre Carroll – 4 godine, 60 milijuna dolara

Svakom istinskom zaljubljeniku u košarku je vjerojatno drago kada igrač poput Carrolla dobije ovakav novac. Carroll spada u red onih igrača koji su godinama naporno radili kako bi došli do svjetla pozornice i pravog novca, a u protekloj sezoni je u Hawksima pokazao da može odlično igrati u oba smjera. Toronto je u njemu dobio igrača kojeg su trebali, a očigledno je da Raptorsi više ne računaju na Terencea Rossa, barem ne u ozbiljnijoj roli. Kako im je otišao Amir Johnson, te imaju manjka igrača na poziciji krilnog centra, moguće je očekivati zamjenu u kojoj bi Ross imao važnu ulogu.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Ostale Vijesti