Ako netko može do preokreta, mogu Warriorsi

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 10.06.19. | 10:58

Situacija "win or go home" za višestruke prvake.

Noćas s početkom u 3 sata iza ponoći na rasporedu je peta, i potencijalno zadnja utakmica ovogodišnjeg NBA finala. Toronto Raptorsi imaju u džepu impresivno 3:1 vodstvo u seriji protiv favoriziranih Golden State Warriorsa.

No nakon pobjede u četvrtoj utakmici pri odlasku s terena u svlačionicu, nismo mogli vidjeti niti jedan smiješak na licima igrača iz Toronta niti bilo kakav znak koji odaje da su upravo po drugi put za redom u gostima svladali aktualne dvostruke prvake. Novinari su to protumačili kao pokazatelj maksimalne ozbiljnosti i svijesti činjenice kako posao nikako nije gotov.

ODIGRAJ Toronto - Golden State

Što i ne čudi, s obzirom da se preko puta nalazi momčad koja je u svom petom finalu, koja je u nebrojenim trenucima donosila pobjede sa gostovanja kada je to bilo najnužnije i, u krajnjoj liniji, močad koja je bila „s obe strane“ dostizanja 1:3 zaostatka u seriji.

Naime, ljubitelji NBA košarke pamte 2016. kada je tih famoznih 3:1 imao, tada Durantov Oklahoma City Thunder, no na kraju su Warriorsi izvoljevali pobjedu od 4:3 i prošli u veliko finale.

ODIGRAJ Toronto - Golden State igrače

No tamo su upali i sami u istu zamku. 3:1 su vodili Cleveland Cavalierse, da bi se momčad iz Ohia predvođena Lebronom Jamesom vratila i u povijesnom comebacku, nikad viđenom prije u samom finalu, donijela toliko željeni naslov.

Sve to svjedoči o tome da ova ekipa svakako ima ono što treba za realizirati preokret. No važnije je drugo pitanje, imaju li u ovom trenutku onog resursa koji je svakako najtraženiji, a to je čista kvaliteta, odnosno talent. Pomalo je paradoksalno da se takvo pitanje izdignulo nad ovom momčadi, za koju se, otkako se Durant te 2016. priključio ekipi, često tvrdilo da je prekrcana talentom. I to kao nijedna do sad, mnogi se usuđuju reći.

No ozljeda-dvije, te odlično posložena i kohezivna i također talentom i iskustvom bogata ekipa Raptorsa, i Kerrov sastav se u trenu našao u velikim problemima i na rubu poraza u finalu. No uz naučene lekcije iz spomenutih serija, kao i, nadajmo se, one Draymonda Greena iz te 2016. kada je svojim neurotičnim ponašanjem koštao momčad svojih usluga u petoj utakmici, zalog su za to da se večeras nadamo neizvjesnoj utakmici. U nekim, iz ove perspektive sramežljivim primislima, možda i produženju serije. Treba biti uvjeren da sam Green vjeruje u to.

Uostalom, u ovom sastavu u kojem smo sigurni da će prvaci istrčati (status Duranta se ne zna, bez obzira što je jučer odradio lakši trening) su i „ukrali“ drugu utakmicu u Scotiabank Areni i izjednačili seriju na 1:1. Bilo je to doduše prije ozljede Klaya Thompsona, no večeras će on odigrati drugu utakmicu nakon koje je zabio 28, što ovako generički sugerira da bi trebao biti u još boljem stanju. Iz kluba su za sada poprilično tajnoviti po tom pitanju.

Upravo Thompson bi mogao biti ta prevaga, između ostalog je monstruoznom šestom utakmicom 2016. sa 41 poenom (11/18 za tri) odigrao jednu od ključnih uloga u spomenutom povratku protiv Thundera. On i ekipa bili su suočeni sa neuspjehom i to su pretvorili u motiv. Stoga, ne bi im bilo prvi put.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

NBA finaleGolden State WarriorsToronto RaptorsStephen CurryKlay ThompsonDraymond Green

Ostale Vijesti