Zadar bez licence za 1. HNL i nema pravo žalbe, pada u drugu ligu!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 21.05.15. | 17:28

NK Zadar jedini od prvoligaškog društva nije dobio licencu za 1. HNL te će sljedeće sezone momčad Igora Štimca igrati u drugoj ligi.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza su priopćili kako je završio žalbeni postupak za licenciranje klubova za UEFA-ina natjecanja i prvu i drugu hrvatsku nogometnu ligu.

Ukupno je osam klubova dobilo UEFA-inu licencu. To su Dinamo, Hajduk, Lokomotiva, Rijeka, Slaven i Zagreb, a među njima su i Istra i Split koji su dobili licence nakon uvaženih žalbi.

Što se 1. HNL tiče, zeleno svjetlo dobilo je 12 klubova, od čega je devet sadašnjih prvoligaša, a tri su drugoligaši. Dinamo, Hajduk, Lokomotiva, Rijeka, Slaven i Zagreb su odmah dobili licence, a Hrvatski Dragovoljac, Inter, Istra, Osijek, Sesvete i Split su morali čekati da im prođe žalba. To nije dočekao Zadar, koji je nakon žalbe dobio licencu tek za nastup u 2. HNL! Dva kola prije kraja prvenstva Štimčeva se momčad bori za ostanak, na posljednjem je mjestu s dva boda manje od pretposljednjeg Osijeka, ali je nedobivanjem licence utrku za ostankom izgubila praktički bez borbe.

Za 2. HNL je licencu dobilo 17 klubova - Zadar, Šibenik, Segesta, Lučko, Hrvatski dragovoljac, Dugopolje, Cibalia i Bistra nakon žalbi, a redovnim postupkom Dinamo II, Gorica, Hajduk II, Imotski, Istra II, Mosor, Rijeka II, Rudeš i Sesvete. Gorica nije dobila licencu za prvu ligu.

„Uvjet za UEFA Licencu, Licencu za I. HNL i Licencu za II. HNL je da klub - tražitelj licence ispunjava kriterije koji nose oznaku „A“ iz pet skupina kriterija, a to su: sportski, infrastrukturni, administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski.

Ispitivanje i ocjena ispunjenja kriterija obavljaju se po procedurama propisanima Pravilnikom o licenciranju klubova HNS, UEFA Pravilnikom o licenciranju klubova i financijskom fair-playu i UEFA Standardom kvalitete licenciranja klubova, kojima su propisana načela, metode i procedure ocjenjivanja ispunjenja kriterija i upravljanja sustavom.

Uz molbe klubova za odgovarajuću licencu, pregled i procjenu dostavljene dokumentacije i informacija, ocjenu ispunjenja kriterija obavio je Odjel za licenciranje klubova HNS. U Središnjem postupku licenciranja klubova za natjecateljsku 2015/16.godinu sudjelovalo je 26 klubova, zaprimljeno je gotovo 2.500 različitih dokumenata, izvješća i očitovanja koje su tražitelji licence dostavljali kako bi dokazali ispunjenje kriterija“, stoji između ostalog, u priopćenju HNS-a.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

domaći nogometPrva HNLZadar

Ostale Vijesti