ŠPANJOLSKA: Nisu više superiorni, ali su i dalje pri samom svjetskom vrhu

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 20.05.18. | 13:06

Svjetski prvaci iz 2010. na prijelazu su generacije, ali i dalje su jedni od favorita za titulu.

Većina nacionalnih prvenstava su završila ili će se posljednje kolo odigrati ovog vikenda, u Ligi prvaka ostala je još samo finalna utakmica pa se fokus nogometne javnosti polako prebacuje na Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje počinje 14. lipnja.

Na Germanijaku lagano počinjemo s pripremama za najveći svjetski sportski događaj ove godine, a dane do Svjetskog prvenstva odbrojavamo s predstavljanjem svih reprezentacija koje će sudjelovati na ovom natjecanju. Svaku momčad predstavljamo kroz iste rubrike, ali i ponudu Germania Sport kladionice za oklade na Svjetsko prvenstvo. Počeli smo, očekivano, s grupom A, koju smo već predstavili, a onda prešli na Grupu B s nositeljem skupine i aktualnim prvakom Europe, reprezentacijom Portugala. Danas je na redu reprezentacija Španjolske.

> RUSIJA: Domaćin s ostarjelom reprezentacijom želi proći skupinu SP-a
> SAUDIJSKA ARABIJA: Apsolutni autsajderi love uspjeh iz SAD-a
> EGIPAT: Mohamed Salah i pomoćno osoblje
> URUGVAJ: Posljednja prilika za Suareza i Cavanija
> PORTUGAL: Europski prvaci favoriti su iz sjene

Put do Rusije

Španjolci su se kvalificirali u impresivnom tonu – ostvarili su devet pobjeda i jedan remi u nimalo laganoj skupini sa Italijom, Albanijom i Izraelom, zabivši čak 36 i primivši tek tri pogotka u procesu.

Španjolci više nisu dominantni kao u godinama između 2008. i 2012., kada su spojili tri međunarodna trofeja u nizu, ali i dalje imaju toliku širinu da bi mogli izboriti SP sa dvije reprezentacije. Najviše dilema bit će oko pozicije napadača – Morata je Lopeteguijev ljubimac, ali je u lošoj formi, dok su Aspas i Rodrigo imali odlične sezone sa Celtom i Valencijom.

> Španjolska osvaja naslov, tečaj 8,00

Povijest na Svjetskim prvenstvima

Španjolska je, do svoje velike generacije 2008., bila jedna od onih reprezentacija koje su bile pune talenta, mnogo obećavale, ali bi onda podbacile na Mundijalu. Njihov najbolji rezultat dugo je bilo četvrto mjesto sa SP u Brazilu, 1950.

Sve do 2010., kada je Vicente del Bosque posložio Aragonesove europske prvake i na krilima jedne od najvećih nogometnih generacija svih vremena osvojio naslov svjetskog prvaka 2010. u Južnoj Africi.

> Španjolska prolazi skupinu, tečaj 1,05

Najveća zvijezda – Andres Iniesta

Mogli smo ovdje komotno staviti Isca Alarcona, koji za reprezentaciju igra sjajno, na vrhuncu je forme, ili Davida Silvu, koji je u Pepovom nezaustavljivom Cityju ključni kotačić, čak i kapetana Sergija Ramosa. Ali Andresu Iniesti, jednim od najboljih veznih igrača svih vremena, osmici koja je obilježila čitavu jednu nogometnu eru, ovo će biti posljednji Mundijal u crvenom dresu. Prije osam godina, u Južnoj Africi, upravo je Iniesta donio Španjolskoj taj toliko iščekivani naslov svjetskog prvaka, a ove godine, sa 34 na leđima, i dalje je bio u ključnoj ulozi za Barcelonu koja je osvojila duplu krunu.

Izbornik – Julen Lopetegui

Lopetegui je kao trener prošao sve mlađe uzraste španjolske reprezentacije – od U19 do U21 – i pritom dvaput osvajao europske krune. Lopetegui je u nižim uzrastima imao prilike trenirati igrače koje će sada voditi u Rusiju, poput Davida de Gee, Iniga Martineza, Isca, Kokea, Thiaga Alcantaru, Rodriga ili Alvara Moratu. Na klupi Španjolske je od umirovljenja del Bosquea u 2016. i ovo će mu biti prvi veliki turnir.

Prognoza

Julen Lopetegui je dobar trener – hibrid motivatora i tehničkog trenera, a veliki dio ove momčadi trenirao je dok je vodio španjolsku U21 reprezentaciju. Teško je reći može li Španjolska ponoviti uspjeh iz Južne Afrike, pogotovo jer nisu više toliko superiorni, ali plasman najmanje do četvrtfinala (gdje će ih najvjerojatnije čekati Brazil ili Belgija) prilično je izgledan.

> Kompletnu razradu tečaja za nastup Španjolske na Svjetskom prvenstvu pronađite OVDJE.

Raspored

15.6. Portugal – Španjolska
20.6. Iran – Španjolska
25.6. Španjolska - Maroko

FOTO: Reuters


Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometuRusija 2018

Ostale Vijesti