Službeno najisplativiji i najmanje isplativi transferi ovog ljeta

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 10.09.18. | 18:27

Vratari drže obje prve pozicije.

CIES Football Observatory, istraživačka grupa u sklopu Međunarodnog centra za sportske studije, objavila je prvo izvješće u novoj sezoni.

Osnovano 2005. godine, od strane dr.sc. Raffaelea Polija i dr.sc. Loica Ravenela, CIES Football Observatory specijalizirano je tijelo za statističke analize u nogometu. Na početku sezone napravili su rekapitulaciju transfer perioda ovog ljeta i pomoću posebnog CIES-ovog algoritma došli do tablice 25 najisplativijih i 25 preplaćenih pojačanja u svijetu nogometa.

Tako su istraživači smješteni u Švicarskoj utvrdili kako je najveća 'krađa' u ovom prijelaznom roku bio Thibaut Courtois, za kojega je Real Madrid platio gotovo 23 milijuna eura manje od procijenjene cijene.

Takozvani fair price, u slobodnom prijevodu na hrvatski 'predviđena cijena', za belgijskog vratara bila je 62.6 milijuna eura. Navedena predviđena cijena u CIES-ovom algoritmu se računa kao prosjek između procijenjene trenutne vrijednosti igrača te procijenjenih troškova kluba koji bi trebao dovesti navedenog igrača.

S obzirom da je 'kraljevski klub' za novu 'jedinicu' platio 40 milijuna eura, njihova ušteda prema CIES-u iznosi 22.6 milijuna eura.

Gradski rival 'Los Blancosa', Atletico, u financijskom smislu imao je drugu najbolju kupovinu ovog ljeta. Oni su iz Vilarreala doveli Rodrija Hernandeza za 25 milijuna eura, a njegova predviđena cijena je bila 46.9 milijuna čime je momčad sa Wanda Metropolitana 'uštedjela' 21.9 milijuna eura.

Iza njih su Roma (ušteda na Bryanu Cristanteu od 19.4 milijuna eura), Liverpool (ušteda na Fabinhu od 18.8 milijuna eura) te Barcelona sa Clementom Lengletom (ušteda od 14.2 milijuna eura).

S druge strane, gledajući iz perspektive klubova koji su prodavali ovo ljeto, uvjerljivo najbolje je prošao još jedan španjolski klub. Ponos Baskije, Athletic, prodao je svog mladog vratara Kepu Arrizabalagu za 80 milijuna eura londonskom Chelseaju, iako je predviđena cijena prije transfera za njega bila procijenjena na 35.3 milijuna eura. Klub sa San Mamesa je ovim zaradio gotovo 45 milijuna eura više od planiranog.

Nakon njih slijedi Leicester koji je od Manchester Citya ukupno inkasirao 85 milijuna eura. S obzirom da je procijenjeno da će se za Alžirceve usluge trebati platiti oko 57 milijuna eura, njihova zarada je u konačnici bila 28 milijuna više od predviđene.

Nakon njih slijedi Schalke (dodatna zarada na Thilu Kehreru od 19.9 milijuna eura), Barcelona (Yerry Mina prodan za 18.8 milijuna više od predviđenog) te Udinese koji je prodajom Alexa Mereta od Napolija 'iskamčio' 17.9 milijuna eura više od predviđene cijene.

Ovo je CIES-ov popis 25 financijski najisplativijih i najneisplativijih nogometaša minulog prijelaznog roka.

Stupac A označava službeno isplaćenu cifru od strane kluba, dok je stupac B tzv. Fair price odnosno 'predviđena cijena'. Posljednji, stupac C, je ušteda/zarada klubova.

(Foto: Reuters/CIES)


Tagovi

transferiCIESThibaut CourtoisKepa Arrizabalaga

Ostale Vijesti