LOREN ELLIOTT/Action Images
LOREN ELLIOTT/Action Images

Đoković priznao da se kretao zaražen: „Bila je greška što sam prihvatio intervju“

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 12.01.22. | 11:31

Najbolji svjetski tenisač je priznao pogrešku.

Najbolji svjetski tenisač Novak Đoković oglasio se priopćenjem nakon što je odradio još jedan trening na Rod Laver Areni. Htio se pozabaviti stalnim dezinformacijama koje objavljuju pojedini mediji i objasni šta se zaista događalo u nekoliko spornih dana tokom prosinca prošle godine kad je dobio pozitivan test na koronavirus.

On je potvrdio da je intervju za francuski L'Equipe dao svjestan da je pozitivan i izrazio je žaljenje zbog takve odluke.

"Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. prosinca nakon čega je objavljeno da je jedan broj ljudi bio pozitivan na COVID-19. Iako nisam imao simptome, 16. prosinca sam napravio brzi antigenski test koji je pokazao da sam negativan. Istog dana sam napravio i PCR test. Sljedećeg dana prisustvovao sam teniskom događaju u Beogradu da uručim nagrade djeci. Prije odlaska na događaj napravio sam novi brzi test. Bio je negativan. Osjećao sam se dobro, a informaciju o pozitivnom rezultatu PCR testiranja dobio sam tek nakon tog događaja", stoji između ostalog u pripćenju.

"Idućeg dana, 18. prosinca, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio obaveze prema L’Equipu. Dao sam intervju i fotografirao se. Otkazao sam sve ostale obaveze osim tog intervjua. Osjetio sam obavezu da to odradim, nisam želio da iznevjerim novinara. Ipak, pobrinuo sam se da održim propisnu distancu i nosio sam masku cijelo vrijeme, osim kad su me slikali. Odmah poslije toga otišao sam kući da bih se izolirao na potreban period. Kad sada razmislim, bila je greška što sam prihvatio intervju, trebalo sam odmah odgoditi tu obavezu".

"Što se tiče detalja oko putne deklaracije nju je popunio moj tim, u moje ime, kao što sam već rekao imigracijskim službenicima po dolasku u Australiju. Moj agent se iskreno ispričava za administrativnu pogrešku, označio je pogrešnu stavku o mojim putovanjima prije dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i svakako ne namjerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad se greške mogu dogoditi. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije kako bi se to pitanje razjasnilo i riješilo".

Đoković je zaključio rekavši da je ovim javnim istupom samo želio pojasniti šta se zaista događalo, poručivši da se više neće oglašavati iz poštovanja prema australskim vlastima i procesu koji je i dalje u tijeku.

"Uvijek je čast i privilegija igrati na Australian Openu. Ovo je turnir voljen od strane igrača i navijača, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom sveta. Samo želim imati priliku da se borim sa najboljim tenisačima na svijetu i igram pred jednom od najboljih publika na svijetu“, završio je svjetski broj jedan.


Tagovi

Novak ĐokovićkoronavirusAustralian Open

Ostale Vijesti