Germania
Germania

Najava dana: Arsenal za ostanak na vrhu, Tudor i Jorge Jesus love dva pogotka zaostatka, Leicester za promociju, Željo za ostanak

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 23.04.24. | 07:59

Evo što smo vam za danas izdvojili.

Arsenal – Cheslea, 21.00

(Nogomet, Premier liga)

Arsenal se zahvaljujući slobonom vikendu Manchester Cityja vratio na vrh ljestvice engleskog nogometnog prvenstva, bodovno izjednačen s Liverpoolom koji je također ovaj vikend profitirao pobjedom dok su se Građani bavili Chelseajem u polufinalu FA Cupa. Sad na Emirates stiže taj Chelsea, devetoplasirani nakon 31 odigrane utakmice u Premier ligi, koji je prije tog poraza bio osam nadmetanja neporažen. Jesenas na Stamford Bridgeu završilo je 2-2, Cole Palmer i Mihajlo Mudrik zabilisu za Plave, a Declan Rice i Leandro Trossard za Topnike. Arsenal je, k tome, u posljednje vrijeme bio bolji od Chelseaja, neporažen u posljednja četiri dvoboja Premier lige (tri pobjede i remi), a gol-razlika u tom razdoblju iznosi 10-5.

Lazio – Juventus, 21.00

(Nogomet, Coppa Italia)

Uzvrat polufinala talijanskog Kupa, momčad Igora Tudroa izgubila je prije tri tjedna u Torinu 0-2, ali nekoliko dana prije toga, u debiju hrvatskog trenera na klupi Rimljana, na Olimpicu slavila 1-0 protiv najtrofejnijeg talijanskog kluba. Lazio je momčad u izgradnji, no ne nedostaje ambicija da se ova sezona završi čak možda i plasmanom u kvalifikacije za Ligu prvaka, a kako je kup varljiv možda je moguće čudo pa da se nadoknadi dva pogotka zaostatka. Iako, bit će teško… Lazio ima dvije pobjede u zadnja dva kola Serije A, a Juve dva remija.

Al-Hilal – Al-Ain, 20.00

(Nogomet, Azijska liga prvaka)

Uzvrat polufinala, u Emiratima je Al-Ain Hernana Crespa pobijedio 4-2, vodivši 4-1 već nakon sat vremena, tako da momčad Jorgea Jesusa za koju su od stranaca nastupili Sergej Milinković-Savić, Kalodiu Koulibaly i Ruben Neves ima težak zadatak. Međutim, činjenica je da Al-Ain u domaćem prvenstvu i Kupu gubi, ne zna za pobjedu četiir utakmice, na trećem je mjestu s 15 bodova zaostatka za vodećim Al Waslom, dok je Al-Hilal vodeći u Saudijsoj Arabiji s devet bodova prednosti pred Al-Nassrom, do tog je poraza imao 36 pobjeda zaredom! Prema tome, ako se ikad negdje očekivala ‘remontada’, to bi trebalo biti večeras!

Leicester – Southampton, 21.00

(Nogomet, Championship)

S mjestom u Premier ligi za sljedeću sezonu gotovo im je nadohvat ruke, Leicester City želi dodati još tri boda ukupnom zbroju u utorak na svom stadionu King Power protiv Southamptona, koji je u poziciji za mjesto u play-offu za promociju, ali puca na poroboj do barem drugog mjesta. Lisice imaju dva boda više od drugoplasiranog Ispwicha uoči ovog kola, dok Sveci imaju sedam bodova manje od vodećeg, a pet od drugoplasiranog, no čak 18 od sedmoplasiranog Hulla. Lisice mogu izboriti promociju pobjedom protiv Southamptona ako Leeds izgubi dan ranije, jer do kraja su nakon ovog preostala još dva kola. Leicester je dobio svoju posljednju prvenstvenu utakmicu 2-1 kod kuće protiv West Bromwich Albiona, produživši niz na domaćem terenu na tri pobjede. Southampton je pao 1-2 u Cardiffu i prekinuo niz od četiri utakmice bez poraza. Kad su se ove dvije momčadi posljednji put susrele u Championshipu, Leicester je u rujnu slavio s 4-1 na stadionu St. Mary's. Prema tome… Dabome! Dvaput je dvaput!

Željezničar – Široki Brijeg, 20.30

(Nogomet, Premijer liga BiH)

Utakmica 28. kola u kojoj je domaćin u vrlo teškoj situaciji borbe za ostanak, ima Željo isti broj bodova kao i 11-plasirani Igman iz Konjica, dočim je Široki Brijeg sedmi s osam bodova više. Željo iam remi I poraz u zadnja dva kola, smijenjen je trener Akrapović, dok je Široki također tijekom sezone promijenio trenera, sad ga vodi Dino Skender, ali prije pobjede nad Igmanom u subotu imao je tri poraza i remi uključujući ispadanje iz Kupa protiv Borca. Ne pobijedi li Željo…

Ankaragücü – Besiktas, 19.30

(Nogomet, turski Kup)

Polufinale turskog Kupa, Ankara je izbacila Fener u četrvtfinalu, Besiktas Konyu. Inače se radi o sudaru 13-plasirane i četrvtoplasirane momčadi turskog prvenstva nakon 33 kola, a baš su se u posljednjem kolu susreli međusobno, u petak u Istanbulu, Besiktas je slavio 2-0 (Muci, Muleka), produživši si niz neporaženosti na šest utamica. Ankaragücü je prije toga bio tri kola neporažen, ali sad nije favorit.

Westerlo – Leuven, 20.30

(Nogomet, belgijsko doigravanje)

Dvoboj dijela belgijskog prvenstva koji doigrava za mjesto u Konferencijskoj ligi, koje zasad drži prvoplasirani Gent, dočim je Leuven četvrti sa 11 bodova manje, a Westerlo posljednji sa 17 manje. No, za Westerlo igra mladi hrvatski reprezentativac Matija Frigan, strijelac u prošlom kolu Standardu, eto mu prilike da nastavi niz. U veljači je Leuven kao domaćin slavio 3-0, tako da motiva domaćima zasigurno ne nedostaje…

Standard – Mechelen, 20.30

(Nogomet, belgijsko doigravanje)

Tri remija zaredom ima Standard Ivana Leke, 0-0 doma s Leuvenom pa dvaput 3-3 u gostima, kod Sint-Truidena i Westerloa, ovaj posljednji nakon zaostatka 1-3. Mechelelen je drugi, četiri boda iza Genta, dakle juri Europu, ali igra toplo-hladno, pobjeda, poraz u zadnjih pet kola, prije toga četiri pobjede zaredom. U prosincu su se ove dvije momčadi zadnji put susrele, Mechelen je kao domaćin slavio 3-0.

Panathinaikos – Maccabi, 19.30

(Košarka, Euroliga, playoff)

Panathinaikos i Maccabi Tel Aviv su se u Euroligi sučelili ukupno 27 puta, a zanimljivo, jednu pobjedu više ima izraelska momčad (14-13). Tri puta su igrali u finalu, a sve je počelo u sezoni 1999./2000. kada je grčka momčad slavila rezultatom 73-67. Sljedeće sezone uzvratio je Maccabi Tel Aviv koji je u finalu također slavio 81-67. Posljednji put u finalu su se susreli u sezoni 2010/2011 kada je Panathinaikos predvođen trenerom Željkom Obradovićem slavio rezultatom 78-70.

Panathinaikos je nakon fenomenalne sezone u kojoj se natjecao s dvoznamenkastim brojem novih igrača u odnosu na prethodnu izborio mjesto u doigravanju. Zabilježili su 23 pobjede i 11 poraza, s naglaskom da su u posljednjih 20 utakmica u svim natjecanjima doživjeli samo dva poraza. Maccabi Tel Aviv odigrao je samo jednu utakmicu u Izraelu, u prvom kolu protiv Partizana. Zbog ratne situacije morali su napustiti domovinu i svoj dom pronaći u Beogradu. Stigli su do doigravanja kroz play-in protiv Baskonije nakon što su u regularnoj sezoni ostvarili omjer 20/14.

Real Madrid – Baskonia, 21.00

(Košarka, Euroliga, playoff)

Real Madrid tijekom cijele sezone drži status najdominantnije momčadi, što dokazuje i 27 pobjeda. Nitko se nije mogao približiti madridskom klubu kada je u pitanju borba za vrh ljestvice, pa se priča o njihovom putu do playoffa čini suludom. Treba samo istaknuti da je drugoplasirani Panathinaikos imao četiri pobjede manje od Los Blancosa. Baskonia je posljednjih mjesec dana igrala utakmice intenziteta playoffa. Iako se činilo da će Ivanovićeva momčad izboriti mjesto u play-inu već krajem ožujka, uzastopni porazi od Partizana, Žalgirisa i Anadolu Efesa ozbiljno su zakomplicirali situaciju na ljestvici. Momčad iz Vitorije morala se boriti za prolaz dalje u Madridu i Bologni, gdje su uspjela dva sjajna podviga i upisala barem jednu utakmicu uigravanja. S obzirom na to da ih je Maccabi Tel Aviv uvjerljivo svladao na početku utakmice u beogradskoj Areni, drugu su priliku morali potražiti u Španjolskoj protiv Virtusa (koji je eliminirao Anadolu Efes). Sjajni Markus Howard pružio je izvanrednu partiju kada je bilo najpotrebnije i tako se Baskonia našla među osam najboljih momčadi Europe.

U modernom formatu Eurolige Baskonia i Real Madrid odigrali su 18 međusobnih utakmica, a ono što je posebno zanimljivo je da je tim iz Vitorije slavio čak 10 puta, dok je Real Madrid imao osam pobjeda. Također je vrijedno pažnje kako Baskonia ne odgovara madridskoj momčadi u Wizink Centru, što dokazuju njihova posljednja dva gostovanja, a oba je dobila Baskonia. Real Madrid i Baskonia nikada se nisu susreli u playoffu Eurolige. Real Madrid je ranije igrao protiv Barcelone i Valencije (španjolski klubovi), dok je Baskonia jednom igrala protiv Barcelone.



 


Tagovi

najava danaGermania Sport kladionicakladionicakladionicekladioničarski dan

Ostale Vijesti