Najmoćniji menadžer svijeta pretvorio je engleskog drugoligaša u svoju Lokomotivu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 26.10.17. | 11:44

Čovjek koji brine za karijere Cristiana Ronalda i Josea Mourinha svoje manje kvalitetne štićenike šalje na inkubaciju za Premier ligu u trenutačno vodeću momčad Championshipa.

Zdravko Mamić je jedan od primjera s ovih prostora, Dinamovog gazdu koji je moć i novac stekao trgujući talentiranom djecom, navijači najpoznatijeg hrvatskog kluba ne mogu smisliti jer je taj novac, umjesto reinvestiranja u pojačanja, uložio u stvaranje vlastitog utjecaja u hrvatskom nogometu, a njegova je pozicija sad toliko jaka da ga svi nazivaju „gazdom“, iako on ne voli taj nadimak jer, kaže, nije istinit.

Portugalski Mamić jest Jorge Mendes, čovjek koji skrbi za karijere Cristiana Ronalda i Josea Mourinha između ostalih, nepodnošljiva je njuška iz menadžerskog polusvijeta na globalnoj razini, a njemu je lova zarađena posredovanjem na Ronaldovim i Mourinhovim ugovorima omogućila pretvaranje u jednog od najutjecajnijih ljudi u modernom nogometu.

Mendes je poslujući s njima zario svoje kandže u mnoge nogometne klubove diljem Europe, a njegov posljednji projekt, odnosno vrsta njegove Lokomotive, su Wolverhampton Wanderersi. Portugalski menadžer u tom klubu ima titulu „savjetnika“, naime, tamo šalje igrače iz svoje agencije na inkubaciju, odnosno igrače koji još nisu spremni za top razred engleskog nogometa šalje na prilagodbu.

Mendes je u klub došao s novim vlasnicima, Fosun konglomerat preuzeo je Wolvese 2016. godine i odmah po preuzimanju doveli su najskupljeg igrača u povjesti druge lige Heldera Costu za 13 milijuna funti iz Monaca, a potom i Rubena Nevesa, bivšeg Portovog kapetana i portugalskog reprezentativca za čak 16 milijuna. Obojica su Mendesovi klijenti.

Uskoro su počele pristizati i ostale portugalske zvijezde, bivši reprezentativac Ivan Cavalero, zvijezda kluba Diogo Jota i trener Nuno klijenti su Mendesove tvrtke Gestifute koja se vrlo rijetko pojavljuje u papirima. U ovom slučaju Mendes ju koristi kako bi zamračio svoj odnos s klubom jer je u Engleskoj, zamislite samo, službeni utjecaj menadžera na izbor kupnju igrača u pojedinom klubu protuzakonit.

„Jorge Mends nam nije sportski direktor", rekao je izvršni direktor Wolvesa Laurie Dalrymple.

„Ne može biti, to je protuzakonito i to mi je prvi i jedini agument.“

„No, dobar je prijatelj vlasnika već neko vrijeme, to nije tajna, ali nas zanimaju svi kvalitetni igrači, ne jedino oni iz Mendesove agencije.“

Baš kao Lokomotiva svojedobno od Mamića, Wolvesi beru plodove ovog poslovnog odnosa, klub kojemu je prijetilo ispadanja u treću ligu 2013. godine danas je na vrhu druge lige i prvi je favorit za plasman u Premiership.

Budući da je Mendes samo savjetnik, ne krši nikakav zakon poslovanjem s Wolvesima, ali to bi se uskoro moglo promijeniti zbog kršenja odredbi Financijskog Fair Playa. Unatoč dobrim rezultatima jednostavno ne mogu zaraditi ono što prodaju pa će taj problem riješiti plasmanom u Premier ligu, iako će možda u tom slučaju ostati bez kluba inkubatora za elitni rang engleskog nogometa, no pokrit će potrošeno i dobiti licenciju za natjecanje.

 

U prošloj utakmici namučili su Guardiolin Manchester City u Carabao Cupu odigravši 0:0 u 120 minuta igre, ali ironično i tragično po navijače, ostavši neporažena protiv trenutačno najbolje momčadi Premierlige, aktualna momčad Wolvesa dokazala je kako je spremna za elitu. Stoga, lako bi se moglo dogoditi da Mendes najbolje igrače proda u siječnju, a Wolvese ostavi bez ključnih figura. No, tako bi riješili problem FFP-a te vjerojatno ostali drugoligaši i dogodine, a to je upravo ono što Mendes želi.

(foto: Twitter)

 


Tagovi

Ivan CavaleiroPremier ligaWolverhamptonJorge Mendes

Ostale Vijesti