Francuski izbornik u slatkim mukama pred posljednje finale Davis Cupa, Hrvatska igra za povijest

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 24.09.18. | 14:14

Lille će biti grad domaćin.

Legendarna 'salatara' će posljednjim danom finala za dva mjeseca, točnije 25. studenog, otići u povijest – barem u ovakvom formatu koji se održava od 1900. godine.

Prvi pobjednik Davis Cupa prije 118 godina bila je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, koja drži rekord sa osvojena 32 naslova pobjednika kupa čiji osnivač je bio Dwight Filley Davis. Od prve godine održavanja turnira – koji nije igran samo za vrijeme dvaju velikih svjetskih ratova, te godina iznimki 1901. i 1910. godine – pa sve do 1974. godine, naslov su osvajale samo četiri reprezentacije: spomenuti SAD, Velika Britanija, Australija i protivnik Hrvatske u finalu posljednjeg izdanja – Francuska.

Te godine, dominaciju velike četvorke prekinula je Južnoafrička republika, a Hrvatska je do svog povijesnog naslova došla 2005. godine. Predvođeni Ivanom Ljubičićem, Mariom Ančićem, Ivom Karlovićem i Goranom Ivaniševićem, pod mudrom trenerskom palicom Nikole Pilića. Imala je Hrvatska veliku priliku doći do drugog naslova prije dvije godine protiv Argentine, ali Marin Čilić je uspio prokockati praktički dobiven meč (2-0 u setovima protiv Del Potra).

Francuzi su ove godine branitelji naslova, nakon što su lani u finalu – u istom gradu u kojem dočekuju Hrvate ove godine – svladali Belgiju sa 3-2 i time došli do 10. naslova u Davis Cupu što ih stavlja na treće mjesto ljestvice po broju osvojenih titula. Može se reći da je Francuska tim naslovom izliječila komplekse jer je prethodno bila poražena u posljednja četiri uzastopna finala.

Međutim, domaćinima motiva za novu pobjedu neće faliti. Osim što je riječ o posljednjem finalu u ovakvom formatu Davis Cupa, riječ je o posljednjem dvoboju u kojem će na izborničkoj klupi francuske reprezentacije biti legendarni Yannick Noah, kojega će od sljedeće sezone zamijeniti nekadašnja najbolja francuska tenisačica Amelie Mauresmo.

ODIGRAJ Francuska osvaja Davis Cup

Nakon prolaska Nizozemske i Italije (oba dvoboja rezultatom 3-1), reprezentaciju Španjolske francuski su tenisači apsolvirali rezultatom 3-2. U tom okršaju Noah je dobio dodatnu širinu u kadru te će imati slatke muke u sljedećih nekoliko tjedana pri odabiru tenisača za finale u Lilleu od 23. do 25. studenog.

Naime, iako u izrazito lošoj formi ove sezone, neprikosnoveni reket broj 1 u sastavu Noaha je Lucas Pouille, uz njega bi se vjerojatno trebao naći Benoit Paire koji je 'uništio' Pabla Carrena Bustu u polufinalu prepustivši mu samo  šest gemova. Pouille je imao nešto teži posao u pet setova protiv Roberta Bautiste Aguta, ali trenutni svjetski broj 10 ima podosta kredita kod izbornika jer je lani osigurao naslov u petom meču protiv doprvaka Belgije.

Uz njih dvojicu, za finale još konkuriraju Richard Gasquet, koji je bio u sastavu za polufinale izgubivši u rezultatski irelevantnom meču od Ramos-Vinolasa. Osim Gasqueta, u igru se vraća i povratnik od ozljede Jo-Wilfried Tsonga koji je dugo izbivao zbog ozljede, ali je uvijek bio klasni tenisač. Ako dođe do nepredviđenih okolnosti, tu je i dalje u igri Adrian Mannarino koji je bio jedan od glavnih igrača u prvom kolu protiv Nizozemske.

Ipak, najveći dobitak Noahu se dogodio po pitanju parova. Uoči dvoboja sa Španjolcima ozljedu je zaradio Pierre-Hugues Herbert koji čini sjajno partnerstvo u 'doubleu' sa Nicolasom Mahutom. Njega je neočekivano zamijenio Julien Benneteau, koji je nekoliko tjedana ranije otišao u igračku mirovinu, da bi se vratio za ovaj dvoboj i sa Mahutom ostavio bez šansi još jedan top-par u svijetu tenisa Lopeza i Granollersa.

Sve u svemu, Francuzi su jaki na svim područjima, a kroz sljedeći tjedan odlučit će hoće li hrvatske tenisače u Lilleu dočekati na tvrdoj ili zemljanoj podlozi, iako je vrlo vjerojatno da će se odlučiti za tvrdu podlogu.

ODIGRAJ Hrvatska osvaja Davis Cup

Kada je Hrvatska u pitanju, sve je poznato. Marin Čilić, unatoč nesigurnom nastupu u polufinalu protiv Sjedinjenih Američkih Država, i dalje je naš prvi reket. Međutim, Borna Ćorić je pokazao da se zna nositi s pritiskom te da može preuzeti kormilo reprezentacije kada i ako 'zagusti'. Pobjeda nad Francesom Tiafoeom jedna je od najvrijednijih u njegovoj dosadašnjoj karijeri, a nadamo se da će Ćorić odigrati jednako tako i u finalu te nadmašiti svoje prethodne mečeve u Davis Cupu.

Najbolji hrvatski par čine Ivan Dodig i Mate Pavić koji već sada igraju zajedno turnire kako bi što prije došli do dobitne kombinacije u zajedničkoj igri, a dva mjeseca koja su pred njima poslužit će prvenstveno za uspostavu dobre komunikacije.

Do finala u Francuskoj ostala su još dva mjeseca, nakon čega ćemo – nadamo se – moći reći da je Hrvatska bila posljednji pobjednik Davis Cupa kakvog smo poznavali.

(Foto: Reuters/ Pixsell)

 


Tagovi

hrvatska davis cup reprezentacijafrancuska davis cup reprezentacija

Ostale Vijesti