Evo zašto Rakitić ne igra: De Jong trči najviše, najbrže se oporavlja, ne griješi...

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 12.10.19. | 15:25

Takvog igrača „Nou Camp“ nikad nije vidio. Sad je jasno zašto ga Valverde stavlja ispred Rakitića i zašto navijači Barcelone gledaju u Frankieja de Jonga kao u čudo od nogometaša.

Barem ne otkako koriste GPS za praćenje fizičkog stanja igrača. Sustav pomoću sprave koju nogometaš nosi na tijelu precizno skuplja sve informacije koje pokazuju kako organizam radi, a ono što su Barcini ljudi prepoznali u De Jongovom slučaju u potpunosti ih je zadivilo. Podaci koje su dobili otkrivaju - Frenkie bi se bez problema mogao natjecati u atletskim disciplinama na Olimpijskim igrama. I to kao dugoprugaš... Nije ni čudo što ga u novom klubu opisuju sintagmom – „totalni sportaš“.

GPS je otkrio kako je De Jong najkompletniji nogometaš u aktualnom sastavu Ernesta Valverdea. Podaci su korišteni na osnovu testova izdržljivosti na pripremama, prijateljskima i utakmicama La Lige i Lige prvaka, a računalo je izbacilo popis na kojem u skoro svim kolonama dominira ime mladog Nizozemca. Od svih Barcinih igrača u tekućoj sezoni pretrčao je najviše, ima najveću aerobnu potrošnju, najbrže se oporavlja poslije utakmica, ima najviše dodira s loptom i pokriva najviše takozvanih „napadačkih zona“.

Primjerice, kad je Liga prvaka u pitanju, najviša razina europskog nogometa, od svih Barcinih pojedinaca najviše kilometara u dva dosdadašnja kola pretrčao je upravo De Jong. Na susretima s Borussijom u Dortmundu i Interom kod kuće skupio je ukupno 23.121 metar, sljedeći Blaugranin član na toj listi jest Brazilac Artur Melo (21.951).

Sve to radi tako lagano da izgleda kao da se ne umara. Naprotiv, otkad Barcelona koristi spomenuti sustav Sergio Busquets i Ivan Rakitić bili su sinonim za brz oporavak od napora, ali ih je s vrha smijenio De Jong, jer mu je potrebno daleko manje vremena od spomenutog dvojca za oporavak.

„Iako ne izgleda tako, Frenkie je čudo prirorde. Prava zvijer“, kažu u Barceloni.

Nakon svega ovoga puno je jasnije zašto je u samo dva mjeseca novak iz Ajaxa izbacio Ivana Rakitića iz momčadi. Na terenu je od mogućih 900 minuta skupio 809 i treći je igrač Barce s najviše odigranih minuta, iza golmana Marc Andrea ter Stegena i stopera Gerarda Piquea. Također, igra toliko mirno da praktički ne radi pogreške pri dodavanju. Od 467 lopti čak 434 stiglo je tamo gde je htio, ima točnost dodavanja nestvarnih 92,9 posto. U španjolskom prvenstvu jedino Toni Kroos ima bolje brojke u ovoj kategoriji (502 od 539 ili 93,1 posto). U Ligi prvaka je peti među igračima 32 najbolja kluba Starog kontinenta.

Sve što radi u Barceloni Frenkie de Jong može ponoviti i na reprezentativnoj razini. Susret sa Severnom Irskom u kvalifikacijama za Euro završio je s 95 preciznih dodavanja od 102 pokušaja (93 posto), dobio je osam duela s Otočanima, namjestio dva zicera kolegama – jedan iskoristio Memphis Depay –  i natjerao gostujućeg izbornika Michaela O'Neila na izjavu:

„Frenkie de Jong je jedan od najboljih mladih veznjaka svijeta, a jednog dana bit će sigurno i najbolji igrač sredine terena ikad“.

Izgleda kako ga nećemo morati dougo čekati...

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Ivan RakitićFrenkie de JongBarcelonaLiga prvaka

Ostale Vijesti