Jana Fett, nova hrvatska zvijezda u usponu

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 27.06.17. | 11:39

Zabljesnula je na travnatoj podlozi.

Sve u njezinoj karijeri ide postepeno, no s 20 godina nazire se da bi od nje mogla biti stabilna i kvalitetna top 50 tenisačica poput Ane Konjuh koja se posljednju sezonu profilirala u vrlo dobru igračicu. Jana Fett bila je 12. juniorka svijeta tokom 2014. godine, a tada je napravila i najveći juniorski uspjeh u svojoj karijeri, igrača je finale Australian Opena gdje je izgubila od Elizavete Kulichkove.

Nakon toga Fett je krenula na ITF challangere na kojima je skupljala iskustvo, ali i upisala nekoliko titula. Ipak, to su preslabi turniri da bi uopće stigli u javnost, a najveći uspjeh bio je osvajanje Dunlop Challangera u Japanu gdje je i ostvarila najveću zaradu. Prošle godine rijetko se odlučivala na izlete na WTA razinu, a kad bi i stigla tamo ne bi imala previše uspjeha, no već je tad upisivala top 100 pobjede što je također nagovijestilo da je prijelomni trenutak blizu.

Radi se o igračici koja igra desnom rukom, a beckhand joj je kao i u većine tenisačica dvoručni. Podloge uglavnom voli sve, no ističe se ipak tvrda, brza podloga koja joj još od juniorskih dana odlično odgovara zbog stila igre, to je jedan od razloga zašto trenutno ostvaruje rezultate karijere na brzoj, travnatoj podlozi.

Tek je ove sezone krenula na travnatu podlogu s očitim ciljem da zaigra na Wimbledonu, a to bi joj se vrlo lako moglo i ostvariti, danas kreće u kvalifikacije za taj prestižni svjetski turnir. Na početku lipnja zaigrala je u Surbitonu gdje je prošla jedno kolo pa namučila puno poznatiju Heather Watson odvevši je u tri seta i preko dva sata igre. Nakon toga odlučila se na nastup u Notthinghamu gdje je prošla kvalifikacije, a onda porazila 50. igračicu svijeta Monu Barthel što se može proglasiti trenutnom pobjedom karijere.

Ispala je na tom turniru u sljedećem kolu od Australke Barty vrlo uvjerljivo, no odmah je otišla u Birmingham i prošla kvalifikacije. Čekao ju je susret s top 100 igračicom Camilom Giorgi koja zna igrati na ovoj podlozi i puno je iskusnija pa poraz ne čudi, ali ni ne razočarava. Pokazala je kako može puno u ovakvim brzim uvjetima, pogotovo protiv igračica koje vole više 'pimplanja' u igri. Servis joj je na mjestu, to je još jedan razlog zašto je zasjala na travi.

Hrvatska je s Fett dobila jednu širinu u ženskom tenisu, uz Donnu Vekić i Anu Konjuh sada imamo još jednu mladu tenisačicu pred kojom je blistava budućnost. Ono što je najvažnije, pokazala je karakter u određenim mečevima ove sezone, pogotovo u spomenutoj velikoj pobjedi nad Barthel. Pred Janom je velika budućnost, išla je korak po korak, a iskorak na WTA razinu trenutno je u punom jeku. Ove sezone očekuje se ulazak u top 100 najboljih, a onda se čim prije mora težiti top 50 jer za to sigurno ima potencijala.

Trenira je Goran Prpić, proslavljeni hrvatski tenisač koji ima puno iskustva i specijalizirao se za takve mlade nade. Danas igra prvi krug kvalifikacija za Wimbledon protiv Sofije Kenin, 165. igračice svijeta koja na travi nije baš previše stabilna pa je siguran start ono u što danas vjerujemo i što priželjkujemo. Bila bi velika stvar da uđe glavni ždrijeb turnira i za motivaciju i za renking, vjerujemo da hoće.

*Naša tenisačica favoritkinja je u ovom meču po tečaju od 1,35 u Germania Sport kladionici, a širu ponudu i sve tečajeve pogledajte OVDJE

(Foto: Action Images)


Tagovi

Jana FettizdvajamoWTA

Ostale Vijesti